Дотримання вимог правил пожежної безпеки під час підготовки та збирання врожаю
Рекомендації щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки під час підготовки та збирання врожаю
Зважаючи на збільшення кількості загорянь у природних екосистемах та на відкритих територіях, просимо сільгосптоваровиробників та громадськість звернути увагу на необхідності суворого дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.
Серед найпоширеніших причин пожеж є необережне поводження з вогнем поблизу ланів та місць скиртування – це куріння, розпалювання багать, дитячі пустощі з вогнем, несправність сільськогосподарської техніки, відсутність іскрогасників, порушення вимог технологічного процесу. Щоб запобігти лиху, треба суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та вимог державного нагляду у сфері пожежної безпеки.
Звертаємось до громадян та одноосібників, керівників господарств, які мають зернозбиральну техніку та поля з зерновими, щодо дотримання ними правил пожежної безпеки під час жнив:
Для господарств:
- Доукомплектувати пожежний щит на територіі господарства первинними засобами пожежегасіння згідно норм належності (вогнегасники - 3 шт., ящик з піском
- 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу a6o повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати —2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.);
- Дозабезпечити приміщення господарства сертифікованими вогнегасниками згідно норм належності;
- Провести заміри oпopy ізоляціі електромережі та блискавкозахисту на контур заземлення в приміщеннях;
- Обладнати складські приміщення автоматичною установкою пожежноі сигналізації;
— Вивісити на видному місці при в'їзді на територію господарства таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки місць розміщення первинних засобів пожежегасіння схему pyxy автотранспорту, зазначити місце розташування водонапірної вежі;
- Забезпечити територію, будівлі та приміщення відповідними знаками безпеки згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір»,
- Провести протипожежні інструктажі під розпис в спеціальному журналі з усіма працівниками господарства задіяними під час жнив;
Для господарств та одноосібників:
- Укомплектувати с/г техніку згідно норм первинними засобами пожежегасіння, а саме: комбайни та трактори- 2 вогнегасники, 2 лопати, 2 мітли; автомобілі — 2 вогнегасники;
- Здійснити перевірку наявних вогнегасників термін експлуатаціі яких вийшов;
- Відрегулювати зернозбиральну техніку, автомобілі агрегати ïx системи живлення, змащення, охолодження, запалення;
- Обладнати корпуси комбайнів заземлювальним ланцюгом;
- Хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки та проорати смугу не менше 4 м завширшки.
- Обкосити з прибиранням скошеного та оборати захисною смугою не менше 4м. завширшки хлібні масиви в місцях прилягання ïx до автошляхів;
- Здійснювати заправку транспортних засобів у польових умовах за межами полів (більше 30 м.) i при вимкнених двигунах;
- Встановити трактор з плугом на випадок виникнення пожежі на хлібних масивах з площею> 25 га.;
- Проводити скирдування з дотриманням протипожежних розривів > 20м.; до ліній електропередач > 15м.; до автодоріг > 20м.; до будівель та споруд > 50м;
- Оборати скирти від основи на відстані - 5м. смугою завширшки 4м.;
Заборонясться паління стерні, післяжнивних залишків та розведення вогню в місцях збору зернових та заготівлі грубих кормів