Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Обережно! Борщівник Сосновського!

Дата: 03.07.2020 12:34
Кількість переглядів: 1113

Фото без опису

Виїзди на природу, на жаль, доволі часто завершуються прикрими несподіванками, а точніше, глибокими опіками, які спричиняє особлива рослина – борщівник Сосновського. Інколи навіть легкого дотику до його листя чи стебла достатньо, аби отримати опіки, а зривання листя чи стебла цієї рослини може викликати глибокі опіки, які загоюються значно довше і гірше, ніж звичайні.

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae), в дикому вигляді поширена на Кавказі, де місцеві жителі використовували для овочевих супів та борщів молоде листя до появи квітконоса, звідки його назва. Це реліктова та добре пристосована до виживання рослина, трапляється майже по всій території України — на луках, по берегах річок, уздовж доріг, в лісосмугах, деградованих пасовищах і покинутих полях.

В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА
- Небезпека полягає в тому, що сам по собі сік борщівника не дратує шкіру. Можна без наслідків отримати значну дозу отрути, але якщо протягом двох діб після цього зазнати впливу сонячних променів, то розвивається опік. Ступінь опіку залежить від кількості соку, що потрапив на шкіру, інтенсивності і тривалості впливу сонячних променів.
- Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо. Також ймовірність опіків зростає в ясні сонячні дні.
- Алергія на борщівник — досить поширене явище. Рослина виділяє безліч ефірних масел, володіє різким характерним запахом, який можна відчути за кілька метрів. Реакція може виникнути як при контакті, так і шляхом попадання алергену в дихальні шляхи.
- Діти часто отримують пошкодження, граючись зі стеблами борщівника Сосновського, який досягає 3- метрів в висоту та 10 сантиметрів у діаметрі і має порожнисту структуру — з нього вони роблять плювальні трубки або свистульки, що веде до опіку слизової рота і губ.

ХАРАКТЕРИСТИКА:
Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини), при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1—3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні.
При легкому ступені ураження на шкірі залишається пігментна пляма. Якщо сік викликав сильне запалення, пухирі і бульбашки, то на їх місці пізніше утворюються повільно загоюються виразки. При опіку понад 80% поверхні тіла можливий смертельний результат.

ОЗНАКИ:
- В уражених ділянках шкіри людина відчуває свербіж і печіння.
- характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з'являються на уражених ділянках тіла не одразу після контакту, що б могло попередити подальший контакт з рослиною, а через 1—2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.
- може підвищитися температура, виникнути головний біль, озноб, запаморочення, млявість. І дітям, і дорослим з такими симптомами слід звернутися по допомогу до лікаря.
- Сильніше реагують на опіки люди зі світлим волоссям і світлою шкірою. Часто від опіків страждають діти.

 ПЕРША ДОПОМОГА при опіках борщівником:
- Довго і ретельно промивати водою місце контакту. Якщо з'явилися пухирі, то мочити їх не можна.
- Якщо не має можливості промити водою, то акуратно серветкою зняти з тіла сік, але так, щоб не розмазувати його по шкірі. А вже вдома промити мильним розчином.
- Обробити уражені ділянки шкіри антисептиком на водній основі (Хлоргексидин, Октенісепт)
- Прикласти на уражені ділянки гелеві бинти чи серветки на водній основі (Наприклад, Опікун чи Zentex)
- Приховати пошкоджені ділянки від будь-якого потрапляння сонячних променів. Сонце посилює дію отрути, тому було б добре зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.
- Якщо опіки отримали маленькі діти або коли на тілі утворилися великі пухирі, то слід обов'язково звернутися за допомогою до лікаря.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:
- Самостійно розкривати, проколювати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновні процеси.
- Прикладати глину чи землю, робити сечові або молочні примочки, змащувати рани жиром, олією тощо. Використовувати засоби на жировій чи масляній основі (наприклад, Пантенол чи Пентаксим). Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

- Важливо: Лікування опіку від борщівника проводиться виключно після звернення за медичною допомогою.

ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ:
- Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками!
- Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним
- Попереджати про небезпечну рослину своїх і чужих дітей, дорослих
- Не використовувати листя борщівника як серветки, ніколи не витирати ним руки чи ноги
- Працювати з рослиною тільки в щільному одязі, окулярах і гумових рукавичках.
- Розміщувати інформаційні бюлетені у школах, базах відпочинку та в місцях значної вегетації борщівника

Бережіть себе, друзі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь