Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Як протидіяти домашньому насильству?

Дата: 20.09.2021 15:51
Кількість переглядів: 314

Протидія домашньому насиллю. Як себе поводити та куди звертатись?


У відповідності до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» - домашнє насильство – це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання між родичами, між колишнім чи теперішнім подружжям, між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, тощо.

Під час вчинення насильства або погроз щодо вчинення насильства, жертва відчуває безвихідь, паніку, страх і ці емоції не дають їй зібратись і раціонально мислити та діяти у таких обставинах.

Немає єдиного плану дій в подібних ситуаціях, але є декілька порад, якими жінка може скористатися для захисту себе або своїх дітей:

- за можливості негайно ізолюйте себе або своїх дітей від кривдника (Ви можете залишити помешкання, зачинитися у кімнаті);

- терміново телефонуйте у поліцію, безпосередньо під час вчинення насильства, якщо є така можливість, або після того як Ви убезпечили себе та дітей. Повідомте поліцію саме про вчинення домашнього насильства і про те, що Ви знаходитесь у безпосередній небезпеці. Поліцейська група швидкого реагування з моменту призначення наряду для реагування на правопорушення або подію повинна прибути на місце виклику орієнтовно впродовж 7 - 10 хвилин, якщо Ви проживаєте у межах міста та впродовж 20 - 40 хвилин, якщо Ви проживаєте у сільській місцевості. Також можна написати заяву у відділенні поліції чи надіслати поштою. Приїхавши на виклик, поліція за наявності для цього підстав, може затримати кривдника. Це надасть Вам час для убезпечення себе та дітей. Також поліція може застосувати терміновий обмежувальний припис.

- якщо кривдник наніс Вам/дитині тілесні ушкодження (згвалтував), з урахуванням Вашого стану телефонуйте до швидкої або зверніться до лікарні та обов’язково вказуєте, що отримали травми в результаті побоїв чоловіка, тощо. До проходження медичного обстеження краще не змивати сліди з тіла та одягу. Нічого не чіпайте на місці події. Обов’язково пройдіть судово - медичну експертизу з метою визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, яку долучать до справи як доказ.

- якщо психологічне насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, в результаті чого діти отримали психологічні травми, Ви можете звернутися до служби у справах дітей з відповідною заявою та маєте право не давати кривдникові бачитися та спілкуватися з дітьми до вирішення питання.

- Ви можете звернутися до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та за наявності статусу особи, яка постраждала від домашнього насильства, отримати безкоштовно усі види правових послуг.

Про кожен випадок домашнього насильства необхідно повідомляти в поліцію та усіма законними засобами та способами захищати себе та дітей. Адже кожен факт вчинення насильства буде задокументовано та враховано у майбутньому, якщо Ви не змогли з якихось причин припинити це з першого разу.

Роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть отримати усі, хто звернеться до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, контакти центру

43006, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Яровиця, 18

Телефон / факс: (0332) 77-07-17

Email: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua           номер гарячої лінії 0-800-213-103.

 

Просимо терміново повідомляти «Службу у справах дітей» Устилузької  міської ради за  тел.  93-4-48

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я  Устилузької  міської ради

за  тел.  93-4-48

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь