Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Що ж таке домашнє насильство?

Дата: 19.10.2021 08:55
Кількість переглядів: 267

Згідно з Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство — це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Форми домашнього насильства:

Фізичне насильство: — вас штовхають чи б’ють; — вам не допомагають і не дають ліків, коли ви хворі; — вам погрожують зброєю або іншими небезпечними предметами; — вас змушують вживати алкоголь чи наркотики.

 Психологічне насильство: — вас ображають, обзивають, принижують; — вас залякують, переслідують; — вас критикують та насміхаються над вами; — вас постійно контролюють; — вам кажуть, що вб’ють вас або покалічать.

 Сексуальне насильство: — вас примушують дивитися на статеві акти чи переглядати порнофільми; — торкаються до інтимних частин вашого тіла; — вас примушують займатися проституцією.

 Економічне насильство: — вам не дають їжі та води; — вам забороняють навчатися; — вас примушують працювати замість навчання; — у вас забирають кошти (ваші заощадження чи кишенькові гроші); — вас виганяють із дому.

Яка відповідальність передбачена за скоєння домашнього насильства?

Відповідно до чинного законодавства України особи, які вчинили домашнє насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність. Так, адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачена статтею 173–2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

 За систематичне вчинення домашнього насильства передбачена кримінальна відповідальність за статтею 126–1 «Домашнє насильство» Кримінального кодексу України. Разом із притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності до особи, яка вчинила домашнє насильство, можливе застосування також заходів цивільно-правової відповідальності, які полягають у необхідності відшкодування потерпілому завданої моральної та матеріальної шкоди.

 Що ж робити у випадках домашнього насильства?

 Основне гасло у випадках домашнього насильства — НЕ МОВЧИ!

 Як же діяти в ситуаціях, коли відбувається насильство?

 Потрібно негайно зателефонувати до поліції за загальним номером «102» та описати, що сталося. У багатьох містах України у поліції діють особливі мобільні групи з протидії домашньому насильству, які спеціалізуються на викликах, пов’язаних із ним. Поліцейські швидко приїдуть, на місці проведуть оцінку ситуації та зупинять правопорушення.

- І одне з головних правил (порад) для дитини, яка постраждала від домашнього насильства або перебуває в ризикованій ситуації:

За можливості дитині потрібно усе розповісти дорослій особі, якій вона довіряє (це може бути не лише хтось із батьків, а й вчитель, шкільний психолог, соціальний педагог, репетитор, тренер зі спортивної секції тощо). Якщо ж такої особи немає, потрібно зателефонувати на одну або декілька «гарячих ліній». Там можна отримати і психологічну, і юридичну консультації. Усі дзвінки з мобільного телефону (будь-якого мобільного оператора в Україні) на номери «гарячих ліній» є БЕЗКОШТОВНИМИ!

Контакти національних «гарячих ліній»:

Урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству: 15–47 (цілодобово, безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів); •

Національна дитяча гаряча лінія: 116–111 (Пн–Пт з 12:00 до 20:00, безкоштовно з мобільних телефонів) або 0–800–500–225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів); • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: цілодобово 116–123 (безкоштовно з мобільних телефонів) або 0–800–500–335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів);

Єдиний номер контакт-центру системи безоплатної правової допомоги: 0–800–213–103 (перенаправлення — цілодобово, консультація юриста: Пн–Пт з 9:00 до 18:00, безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Чат-бот:

чат-бот #ДійПротиНасильства створений за ініціативою Міністерства Внутрішніх справ України у співпраці з ДП «Інфотех», Харківським національним університетом внутрішніх справ та Національною поліцією України. Користувачі можуть отримувати вичерпну інформацію про домашнє насильство, підтримку та допомогу в цьому питанні. Чат-бот доступний за вказаними посиланнями :

 Viber https://tinyurl.com/y8rgatt9                                       Telegram https://t.me/police_helpbot

Ми сподіваємося, що дана інформація , допоможе вам краще зрозуміти, що таке домашнє насильство. А отже, якщо ви чи хтось із ваших близьких постраждав від насильства — тепер ви знаєте, як діяти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь