Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Компостування

Дата: 30.09.2022 10:30
Кількість переглядів: 200

Як вести господарство, не шкодячи

собі та довкіллю.

У своїй попередній статті «Спалювання рослинних залишків – дороге задоволення!», яка розкривала питання про шкоду від спалювання відходів та відповідальності за ці дії, я писав про компостування як найбільш ефективний, дієвий та безпечний спосіб переробки залишків рослинності та інших органічних відходів. Але досвід живого спілкування із людьми, зокрема і тими, яких доводилось притягувати до адміністративної відповідальності за спалювання рослинних відходів, свідчить про доволі скептичне ставлення до компостування.  Його сприймають як зовсім відірвану від життя теорію, як щось, про що усі говорять, але ніхто не робить. У цій публікації я хочу розвіяти цей міф і запевнити, що пишу не про щось вичитане в ЗМІ, а про те, що перевірене на власному досвіді.

Тут я свідомо не даватиму детальних інструкцій щодо технології компостування  органічних відходів. Їх можна знайти достатньо в мережі інтернет, і кожен, хто зацікавиться цим питанням, зможе вибрати способи відповідно до своїх обставин і можливостей.

Для цього способу утилізації не обов’язково купувати  компостер в садовому центрі. Компостний ящик можна легко змайструвати самому, а в крайньому випадку, це може бути звичайна компостна яма або купа. Наприклад, на власному городі я зробив цілком бюджетний варіант із п’яти старих піддонів. Протягом півроку ми з сім’єю збираємо туди рештки рослинності з городу, а також харчові відходи з кухні. До речі, останні ми цілком успішно сортуємо в умовах квартири, а для приватного сектору цей процес є ще простішим. І що цікаво, ящик ніколи не буває переповнений. В цей один кубічний метр простору поміщається все: і харчові відходи, і бур’яни з городу, і скошена трава.  

Весь секрет в біохімічних процесах, які відбуваються при компостуванні. Якщо все робити правильно, то неприємного запаху, мух чи будь-яких інших ознак антисанітарії там бути не повинно. Що класти і чого не можна класти в компостер, як доглядати за ним - це все можна дізнатись з інтернету. Мета цієї публікації – довести, що воно справді працює. І якщо навіть з першого разу якість отриманого добрива виявиться не такою як на ролику в YouTube, то ви щонайменше:

  • вирішите питання «куди його подіти?»;
  • не будете сплачувати штрафи за спалювання;
  • збережете довкілля та здоров’я, не викидаючи органічних відходів на смітник та не дихаючи димом від їх спалювання.

І, головне, ми зробимо крок на шляху до цивілізованого поводження з відходами, що є обов’язковою умовою нашого вступу в ЄС. Тому, якщо хочемо добре жити завтра – робімо для цього щось уже сьогодні!

 

 

Фото без опису

Віктор Голіч

головний спеціаліст–державний інспектор

з охорони навколишнього природного

середовища Волинської області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь