Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Незаконна заготівля хвойних дерев

Дата: 09.12.2022 10:03
Кількість переглядів: 148

Напередодні Нового року усі громадяни традиційно починають готуватись до Новорічних свят. Кожна родина мріє зібратися за новорічним столом біля ялинки. На жаль, незаконне придбання, а саме вирубка або купівля несертифікованої «лісової красуні», може зіпсувати свято не тільки дітям, а й дорослим.

Устилузька міська рада звертається до мешканців громади з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок і в жодному разі не порушувати Закон, адже з наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок.

Кожного року в цей час спостерігаються непоодинокі факти їх самовільних порубок. За 10-15 днів до Нового року майже в кожному населеному пункті з’являються міні-ринки із продажу ялинок, але не всі продавці здійснюють свою діяльність законно. Першими порушниками є ті, хто займається незаконною вирубкою.

Тому у передноворічний період правоохоронці традиційно проводять заходи (рейди), метою яких є недопущення несанкціонованої вирубки хвойних дерев та їх реалізації.

Державна екологічна інспекція попереджає, що згідно із ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 510 до 1020 грн. і на посадових осіб від 2550 до 5100 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП). А за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева.

Так, за незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту хвойних дерев віком до 41 року в грудні – січні розмір шкоди обчислюється за такою таксою:

на територіях природо-заповідного фонду: до 10 см – 246 грн.; 10-14 см – 429 грн.

у лісах: до 10 см – 518,88,27 грн.; 10,1 – 14 см – 914,25 грн., 14,1 – 18 см – 2347,41 грн., 18,1 – 22 см – 4818,39,58 грн.

у межах населених пунктів: до 6 см – 800 грн.; 6,1 – 10 см – 1152 грн.; 10,1- 14 см – 1500 грн., 14,1-18см- 1852 грн., 18.1-22 см-2200 грн.

Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст. 246 Кримінального Кодексу  України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Хотілося б застерегти, особливо тих громадян, які мають потребу транспортування новорічних ялинок, що для цього необхідно мати документи про підтвердження законності їх придбання. Відсутність документів на новорічні ялинки буде розцінюватись як порушення природоохоронного законодавства.

Найкраща альтернатива зберегти природу - купити штучну ялинку. Вона звісно коштує дорожче, ніж жива, проте може бути використана ще багато років. Тим більше, асортимент штучних ялинок значно більший, ніж живих. З такої ялинки не обсипається хвоя і не крапає липка смола.

Якщо все ж таки ви уже вирішили, що купуватимете живу ялинку, то Державна екологічна інспекція радить поцікавитися наявністю на зрізі дерева наклейки з чіпом та штрих-кодом. Також у продавця повинні бути при собі накладні з лісництва, де виростили дерево, товарно-транспортні документи, сертифікат радіаційного обстеження дерев та дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою. Номери наклейок внесені до загальнодержавного електронного реєстру та розподіляються по лісництвах, де й буде вестися реєстр продажу новорічних ялинок. Всі бажаючі за номером зможуть перевірити кожну ялинку, яка припала до очей, та чи законно вона зрубана.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь