Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Закликаю волинян більш відповідально ставитися до дотримання протиепідемічних заходів, - в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін

Дата: 06.09.2020 09:04
Кількість переглядів: 476

20200904173101.jpg, фото

З 2 по 5 вересня у Волинській області у рамках робочого відрядження перебувало керівництво ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України, яке прибуло на Волинь враховуючи численні звернення з приводу затримок видачі результатів ПЛР.

Зокрема, в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін та заступниця директора з організації лабораторної діагностики Людмила Черненко надали організаційно-методичну допомогу Волинському обласному лабораторному центру в організації лабораторної діагностики коронавірусної хвороби (COVID-19).

Окрім того, представники Центру громадського здоров’я МОЗ України відвідали ряд медзакладів області, аби ознайомитися з їх роботою в частині епідемічного нагляду, медичного спостереження та здійснення профілактичних заходів.

Про результатами проведеної роботи та оцінку ситуації у Волинській області столичні гості розповіли під час прес-брифінгу, що відбувся сьогодні, 4 вересня 2020-го року.

Так, в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін повідомив, що ситуація у Волинській області є відносно керованою і непоганою. Згідно останнього рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС до помаранчевої зони віднесено два регіони: Луцький район та м.Луцьк, та 9 районів віднесені до жовтого рівня епідемічної небезпеки. Однак, викликає занепокоєння ситуація з дотриманням жителями області протиепідемічних заходів. За його словами, близько 40-ка % осіб не використовують маску, коли заходять у приміщення і це є проблемою.

«Закликаю волинян більш відповідально ставитися до виконання вимог, встановлених МОЗ і дотримуватися протиепідемічних заходів. Тому що сам факт наявності помаранчевої зони – це ситуація, коли область в будь-який момент може перейти до червоного рівня епідемічної небезпеки, або ж повернутися до жовтого чи зеленого. Але це все буде залежати від кожного громадянина області», - наголосив Ігор Кузін.

Опісля керівник Центру громадського здоров’я МОЗ України подякував обласній державній адміністрації, обласній раді та головному державному санітарному лікарю в області за налагодження співпраці та забезпечення ефективної протидії коронавірусу.

Щодо проблеми черг та затримок у проведенні ПЛР досліджень, то Ігор Кузін зауважив, що упродовж останніх кількох місяців був факт переїзду лабораторії, що й зумовило певне затримку. На сьогодні лабораторія вже повністю переїхала, тому рівень черг повинен стати мінімальним. Також штат лабораторії підкріплено додатковою кількістю фізичних осіб за рахунок залучення фахівців із обласної інфекційної лікарні та інших установ, тому і наразі в обласній лабораторії є достатній технічний потенціал для того, щоби виконувати необхідну кількість досліджень.

До слова, для кожної області встановлюється цільовий показник у 1000 ПЛР досліджень за добу, тож керівництво Центру громадського здоров’я МОЗ України сподівається, що упродовж наступних двох-трьох тижнів Волинський обласний лабораторних центр зможе вийти на вказані показники.

Разом із цим, зосередили увагу і на проблемних питаннях, виявлених під час роботи у Волинській області.

«Тим не менш, залишаються певні проблемні моменти, на які я хотів би звернути увагу. Перш за все, лабораторія опрацьовує зразки, які надходять для проведення досліджень. Але, на жаль, ми не побачили пріоритезації у направленнях. Наказом Міністерства охорони здоров’я дуже чітко прописано, що особи, які мають симптоми ковіду, особи, які були госпіталізовані з пневмоніями, або яким поставили підозру на коронавірус, повинні обстежуватися першочергово. І це відповідальність саме медичної ланки, щоби така пріоритетність була встановлена ще на етапі відбору зразка. Це потрібно, щоби лабораторія, коли отримувала такі зразки з визначеною пріоритетністю, досліджувала їх в першу чергу, а особи яким потрібна допомога якомога швидше отримали відповідне лікування. Особи, які проводять дослідження у зв’язку з виїздом за кордон, або поверненням з-за кордону, це буде вже друга черга. Це також регламентовано діючими наказами Міністерства охорони здоров’я України. Тому в мене прохання до управління охорони здоров’я облдержадміністрації ще раз пропрацювати з лікарями, щоб пріоритетність стала основою при формуванні направлення, - зауважив Ігор Кузін.

Також звернули увагу на те, що в області працює лише одна лабораторія, яка може проводити ПЛР дослідження. Тож запевнили, що усіляко підтримують ідею запуску додаткової лабораторії на базі обласної клінічної лікарні.

Торкнулися питання залучення результатів від приватних лабораторій, які не повністю включені у загальну статистику. Наразі позитивні результати потрапляють у загальнообласну статистику і впливають на неї, натомість негативні потрапляють лише на Київ і залишаються там.

Щодо питання якості лабораторних досліджень – тут не виявили ніяких недоліків. За словами, в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України, усі дослідження, які були проведені обласним лабораторним центром, є якісними. І якщо людина отримала якісь сумнівні результати, то скоріше за все, що це питання відбору проб, а не проведеної діагностики.

І останнє на чому закцентували увагу – питання ефективності діяльності протиепідемічної служби. Зауважили, що на усіх рівнях: обласного, міського та районного працює дуже потужна команда лікарів-епідеміологів, які займаються проведенням епідемічним розслідуванням. Швидкість їх реакції та швидкість профілактичної та протиепідемічної роботи залежить від того, наскільки швидко вони отримують інформацію від лікаря первинки. І дуже важливо, щоби лікарі первинної ланки своєчасно і в повному обсязі звітували про виявлені випадки.

Загальний алгоритм полягає в тому, що пацієнт, у якого є підозра, або ж певні симптоми COVIDу, він звертається в телефонному режимі до свого сімейного лікаря, а сімейний лікар передає екстрене повідомлення до найбижчого лабораторного центру, і відтоді починається проведення епідемічного розслідування (визначення контактних осіб, направлення на проведення лабораторних досліджень і т.д.)

«Вцілому від імені Центру громадського здоров’я МОЗ України хочу подякувати усій команді, яка працювала. Дуже схвальні відгуки, і рівень в області можна вважати одним із доволі непоганих, особливо враховуючи епідемічну ситуацію у сусідніх областях. Тож на сьогодні ваше завдання – утримати рівні «зелені» зони «зеленими», - сказав на завершення Ігор Кузін.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь