Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Впровадження медичної реформи повністю змінило систему охорони здоров"я.

Дата: 24.11.2021 09:38
Кількість переглядів: 229

           Конституцією України визначено життя і здоров'я громадян найвищою соціальною цінністю. Проведення медичної реформи повністю змінило систему охорони здоров'я. З 1 квітня минулого року розпочався другий етап реформи. Заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану і високоспеціалізовану допомогу фінансуються по іншому. Лікарні стали отримувати гроші від кількості і якості наданих послуг. В результаті таких змін, лікарні у яких надано більше якісних послуг отримають відповідно і більше фінансування. Отже, чим менше хворих звернулось, тим менше коштів лікарня отримала від НСЗУ. На сьогоднішній день пацієнт має право самостійно обрати лікаря і лікарню, в якій хоче отримати медичні послуги. Якщо раніше наших мешканців  скеровували до районної поліклініки чи лікарні, то зараз кожна людина може обрати  будь яку медичну установу навіть з сусіднього району, чи може поїхати в лікарню до Львова, Одеси чи Києва. Прив’язки до районної чи міської лікарні більше не має. І гроші за надану медичну послугу НСЗУ заплатить тій лікарні, яку обере пацієнт. Але для цього пацієнт має мати скерування від свого сімейного лікаря з яким заключена декларація. Разом з тим, медична реформа створила можливість медичним закладам конкурувати за пацієнта. Тому виникає загроза, що не всі медзаклади зможуть функціонувати без залучення додаткових коштів та надавати якісні послуги.

         Дана тенденція останнім часом спостерігається саме у терапевтичному відділенні №2, яке створене на базі Устилузької лікарні.  Відділення розраховане на 20 ліжок, але наповнюваність значно менша, так як не має можливості надавати широкий спектр послуг у зв'язку з відсутністю спеціалізованого оснащення. Тому більшість пацієнтів отримавши електронне направлення в сімейного лікаря звертаються в медзаклади інших громад і досить часто інших районів. Як наслідок терапевтичне відділення №2 втрачає фінансування з НСЗУ, а відтак частина фінансування лягає на місцеву громаду. Але відповідно до Бюджетного кодексу України міська рада немає права фінансувати будь які медичні заклади, до складу засновників яких вона не входить, або ті установи не перебувають у її власності.                                                                                                                                   

  Отже, якщо ми всі свідомо не підійдемо до того, щоб віддати перевагу та скористатись послугами саме терапевтичним відділенням №2, то даний заклад недоотримає відповідного фінансування  з НСЗУ, що в свою чергу вплине на функціонування даного медичного закладу, або поставить під загрозу його функціонування взагалі.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь