Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Жінки і чоловіки! Ми такі різні, але рівні – ґендерна рівність

Дата: 09.09.2021 14:16
Кількість переглядів: 209

Гендерна рівність зробила великий внесок для покращення становища жінок, чоловіків, дівчат та юнаків. Хоча за останні роки було досягнуто значного прогресу у сфері гендерної рівності, проте все ще дуже багато залишається зробити. Рівність  жінок до чоловіків здобувалась роками та відвойовувалась: ще 150 років тому жінкам не можна було навчатись, мати право голосу нарівні з чоловіками. На перешкоді цьому завжди були гендерні стереотипи.
Гендерні  стереотипи – це стійкі, повторювані, загальноприйняті уявлення про роль і місце жінок і чоловіків в суспільстві. 

Формування гендерних стереотипів відбувається:

– в родині, коли ще в пологовому будинку чіпляють стрічки: дівчатам – рожеві, хлопцям – сині, та в подальшому одягати дівчат в «дівчачі кольори», хлопців в «хлопчачі кольори»;  

– в школі, коли виховують хлопчиків як домінантних, а дівчаток як вторинних; коли орієнтують дітей на певні предмети, а значить на певні професії;  – в економіці, коли чоловіки – керівники, жінки – на низьких посадах;

 – в ЗМІ,   коли на телебаченні, в рекламі, в журналах жінки оголені, принижені, рекламують ліки; чоловіки- достойно рекламують парфуми, нагороди.

Одним із головних гендерних стереотипів є «Жінка – «берегиня», а чоловік – «здобувач»». Але, не кожен чоловік може бути здобувачем, можливо в нього краще виходить виховувати дітей, а цей стереотип накладає штамп на чоловіків, що призводить до депресії. Та не кожна жінка хоче бути домогосподаркою та й не завжди це корисно для здоров’я. Можливо, жінка більше розвиватиметься та зароблятиме в бізнесі, на керівних посадах.

І таких прикладів набагато більше. Чому ж ми дотримуємось усіх стереотипів, закріплюємо своєю поведінкою та вчимо своїх дітей?

Саме ґендерні стереотипи, упередження і забобони з боку оточення заважають людині знайти своє місце в житті, якнайповніше реалізувати свої таланти і здібності, а також підтримують ситуацію порушення прав, продукують дискримінацію та насильство над жінкою.

Рівність прав жінок і чоловіків на працю гарантує стаття 24 Конституції. Жінкам надані рівні з чоловіками права заробляти собі на життя працею, яку жінки вільно вибирають або на яку вільно погоджуються.

Шлях до кращого та сучасного життя проходить через свідомість людей, коли усі МИ усвідомимо, що жінка – це особистість , а не куховарка, чоловік – це особистість, а не «гаманець» та купа м’язів!


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь