Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Поводження з побутовими відходами

Дата: 17.02.2022 16:49
Кількість переглядів: 374

Попередження про штрафування за не укладання договорів про вивезення сміття

 

   На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.

   У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та зношеною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін.

   Викидаючи сміття, люди порушують конституційне право кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

   Для всіх нас дуже важливо усвідомити, наскільки «сміттєвий вал» небезпечний для людей, довкілля. Не менш важливо й те, що й цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою.

   Стаття 15 Закону «Про відходи» зобов'язує громадян України дотримуватись законодавчих вимог, оплачувати діяльність підприємств, що займаються ліквідацією відходів, виконувати інші обов'язки щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

   Також Законом України «Про відходи» визначено обов’язок громадян укладати договори на вивезення відходів та забороняється самовільне спалювання чи захоронення відходів:

   Стаття 35-1. Вимоги щодо поводження з побутовими відходами.

   Поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил.

   Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.

   Захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.

   Термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об'єктах.

   Стаття 42. Правопорушення у сфері поводження з відходами

   Особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за:

   а) порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров'я людини та економічних збитків;

   б) самовільне розміщення чи видалення відходів.

   Договір про вивезення сміття повинні укладати всі громадяни і в цьому питанні немає ніяких винятків! Відмова від укладання такого договору є підставою для притягнення особи до відповідальності за адміністративне порушення законодавства України!

   Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення (стаття 82) чи порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів (стаття 152) відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн.).

   Посилання особи на відсутність в неї сміття, тобто побутових відходів, є помилковим та суперечить здоровому глузду!

   Правилами надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070, встановлено можливість несплати вартості послуг з вивезення відходів:

Права та обов'язки споживача:

19. Споживач має право на:

7) несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів сім'ї на підставі письмової заяви і документа, що підтверджує його відсутність - довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби чи відбування покарання.

Нагадуємо, що виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами є Устилузьке ВУЖКГ. Послуга надається в наступних населених пунктах: м.Устилуг, села Хотячів, Хрипаличі, П’ятидні, Дарницьке, Ізов, Русів, Лудин, Рогожани, Амбуків, Стенжаричі, Микитичі, Коритниця, Залужжя, Тростянка, Рокитниця

З питаннями щодо укладення договорів на збирання та вивезення побутових відходів прохання звертатися до старост відповідних старостинських округів та Устилузького ВУЖКГ (03342)93455.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь