Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Визначення потреб населення у соціальних послугах

Дата: 20.05.2022 09:52
Кількість переглядів: 2117

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ОЦІНКИ ПОТРЕБ

Устилузької територіальної громади

 

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 „Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах” та з метою виявлення та аналізу потреб громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначення пріоритетів щодо надання соціальних послуг розпорядженням міського голови від 12.02.2022 № 1-аг “Про створення робочої групи з визначення потреб населення у соціальних послугах”  створено робочу групу щодо визначення потреб населення у соціальних послугах.                                                                  

Для удосконалення процесу визначення потреб населення у соціальних послугах протягом січня-лютого 2022 року проведено соціологічне опитування шляхом анкетування мешканців громади. Основною метою оцінки є визначення соціальних груп в громаді, що потребують соціальних послуг і соціальних послуг для надання в ТГ, та розробка рекомендацій щодо шляхів розвитку та удосконалення надання соціальних послуг.  

Інформація, представлена у даному звіті, може бути корисною для лідерів ТГ та державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів уповноважених приймати рішення щодо соціальної політики, а також використана для розробки місцевої програми надання соціальних послуг в громаді.

При формуванні показників потреби населення Устилузької міської територіальної громади у соціальних послугах враховані дані комунальних установ  „Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Володимир-Волинського району”,  відділів соціального захисту та охорони здоров’я, освіти та служби у справах дітей виконавчого комітету Устилузької міської ради. Для проведення оцінки були використані такі джерела інформації: статистична інформація; відповіді на запити; державні та місцеві програми; документи відділу соціального захисту та охорони здоров’я, освіти, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відповіді на анкети.

Для визначення потреб населення у соціальних послугах був проведений аналіз документів та анкетування населення. Основні етапи дослідження включали:

  • визначення кола осіб та надавачів послуг для опитування;
  • підготовку опитувальників;
  • проведення опитування;
  • аналіз та підготовку звіту.

 

 

 

СОЦІАЛЬНИЙ ПРОФІЛЬ ГРОМАДИ

 

Населений пункт-адміністративний центр ТГ: місто Устилуг.

 

Кількість населених пунктів, що входять до складу ТГ: 26

 

Площа населених пунктів територіальної громади: 413,7 км2.

 

Кількість домогосподарств (дворів): 2938

 

Кількість населення загальна та в розрізі чоловіки/жінки

Старостинський округ/Населений пункт

Населення всього

Доросле населення

Дитяче населення (до 18 років)

Устилуг, Пархоменкове, Тростянка, Залужжя

2682

2144

538

Хотячівський с/о

502

400

102

Рогожанський с/о

510

393

117

Пятиднівський с/о

1065

858

207

Стенжарчівський с/о

54

461

86

Лудинський с/о

920

785

135

Зорянський с/о

508

383

125

Микитичівський с/о

519

423

96

Разом

7253

5847

1406

 

Статистика соціальних груп

Соціальна група

Кількість, чол.

  1. пенсіонери

1754

  1. особи похилого віку (за 80)

203

  1. особи з інвалідністю

306

  1. діти

1406

  1. діти з інвалідністю

27

  1. бездоглядні діти

0

  1. діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

18

  1. діти під опікою/піклуванням

5

  1. діти, які перебувають у складних життєвих обставинах

60

  1. сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах (з дітьми)

20

  1. особи, які відбували покарання (у т. ч. у місцях позбавлення волі, без позбавлення волі, які відбули покарання)

8

  1. особи з проблемами вживання психоактивних речовин

0

  1. внутрішньо переміщені особи

12

  1. особи, які постраждали від домашнього насильства

8

  1. бездомні особи

0

  1. особи, які постраждали від торгівлі людьми

0

  1. багатодітні сім'ї

96/345

  1. Ліквідатори ЧАЕС

19

  1. ветерани Другої світової війни

75

  1. ветерани АТО

277

  1. ДБСТ

1/9

  1. Діти, які перебувають в інтернатних установах

13

           

Суб’єкт, що надає соціальні послуги – Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Володимир-Волинського району

Кількість опікунів (піклувальників) – 8.

На території громади надаються такі соціальні послуги:

Догляд вдома

Догляд стаціонарний

Соціальна адаптація

Соціальна реабілітація

Кризове та екстрене втручання

Консультування

Інформування

Соціальний супровід

Представництво інтересів

Соціальна профілактика

Натуральна допомога

 

Кількість осіб, які отримують такі види соціальних послуг:

Догляд вдома - 101

Догляд стаціонарний – 14 (на протязі 2021 р.)

Натуральна допомога – 238

Соціальний супровід -15

Соціальна адаптація – 47

Соціальна інтеграція та реінтеграція -10

Консультування – 75

Представництво інтересів – 15

Посередництво (медіація) – 21

Соціальна профілактика – 15

Натуральна допомога  - 238

Інформування - 657

 

Огляд отримувачів соціальних послуг

В ході опитування населення проведено анкетування 309 мешканців ТГ. Середній вік респондентів становить 49 років. Як було з’ясовано в ході опитування, соціальні послуги отримують 272 респондента (88%). Натомість 37 (12%) респондентів вказали, що не отримують такі послуги.

 

Соціальні послуги, які надаються і у яких є потреба і задоволеність ними

В ході опитування населення було з’ясовано види соціальних послуг, які отримують респонденти та члени їх сімей, рівень задоволеності отримуваними послугами, а також потребу респондентів в окремих соціальних послугах.

 

Як засвідчили результати опитування населення ТГ, найбільшій кількість респондентів відзначили потребу в  таких соц.послугах:

послуги консультування (інформування)-251

соціальної реабілітації – 46

соціального супроводу – 10

денний догляд – 26

Догляд вдома - 134

Догляд стаціонарний- 60

Соціальна адаптація -29

Кризове та екстрене втручання - 15

Представництво інтересів - 28

Натуральна допомога -179

Підтримане проживання – 12

Соціальна профілактика - 5

 

При цьому слід зазначити, що деякі респонденти можуть отримувати два та більше видів соціальних послуг. Жоден з респондентів не є отримувачем послуг паліативного догляду, соціальної інтеграції/реінтеграції чи притулку та не вважають дані послуги необхідними. Найбільшої підтримки в громаді потребують люди похилого віку, особи з інвалідністю, сім'ї СЖО. В громаді є потреба в наданні послуги стаціонарного догляду громадянам похилого віку, які не здатні до самообслуговування та потребують стороннього догляду за станом здоров’я (зокрема, що не можуть самостійно пересуватися). Оскільки така установа відсутня в Устилузькій громаді,  щороку з міського бюджету виділяються кошти на фінансування Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” Володимир-Волинського району для надання соціальних послуг мешканцям Устилузької територіальної громади. На питання «Чи  ви достатньо проінформовані про соцпослуги, що надаються у громаді»  майже всі респонденти відповіли «так». На питання «Чи задоволені Ви чи члени Вашої родини послугами, що надаються» більшість респондентів поставили відмітку 4 з 5 балів. Протягом 2021 року  20% жителів громади  від загальної кількості населення  отримували соціальні послуги.  Респондентам було запропоновано зазначити, до яких соціальних груп належать вони або члени їх родин. Згідно з результатами опитування найбільше осіб похилого віку (50%). При цьому слід зазначити, що особи похилого віку не є однією з найчисельніших соціальних груп в громаді. Учасники опитування вказують на потребу збільшення належного фінансування сфери надання соціальних послуг за кошти саме державного, а не місцевого бюджетів.

За результатами визначення потреб населення Устилузької міської територіальної громади та наданими пропозиціями щодо покращення якості надання соціальних послуг робочою групою прийняті наступні рішення:

- у 2022 році для задоволення потреб населення Устилузької міської територіальної громади у соціальних послугах продовжити надання наступних соціальних послуг: догляд вдома,  натуральна допомога, соціальний супровід, консультування, соціальна адаптація, соціальна профілактика, представництво інтересів, екстрене та кризове втручання тощо, та залучати для отримання соціальних послуг нові категорії громадян, які потребують соціальної підтримки, а саме: осіб з інвалідністю з психічними розладами, осіб з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату та ураженням слуху.

- посилити роботу щодо виявлення осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг;

- усім суб`єктам, задіяним у наданні соціальних послуг, покращити інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення громади щодо соціальних та реабілітаційних послуг, облаштовувати інформаційні куточки в старостинських округах на яких повинна міститися доступна, актуальна і вичерпна інформація для отримання послуг, розміщувати актуальну інформацію щодо соціальних послуг на дошках оголошень житлових будинків, ОСББ, Центрі надання адміністративних послуг, установах охорони здоров`я, магазинах, в мережі інтернет.

- забезпечити проведення щорічної оцінки потреб громади у соціальних послугах та надання базових соціальних послуг у громаді, у відповідності до Закону України “Про соціальні послуги”;

- в разі виникнення потреби мешканців у таких соціальних послугах, як:     

           підтримане проживання;

           надання притулку;

           переклад жестовою мовою;

забезпечити надання таких послуг шляхом соціального замовлення, співпраці з іншими органами місцевого самоврядування, державно-приватного партнерства або залучення фізичних осіб до надання соціальних послуг;

         -  постійно проводити навчання працівників які задіяні в наданні соцпослуг;

- розмістити інформаційно-аналітичну довідку на офіційному сайті громади.

При підготовці інформаційних матеріалів необхідно:

- враховувати психологічні та фізіологічні особливості потенційних та фактичних отримувачів послуг;

- обирати оптимальні способи подання інформації, супроводжувати усне консультування наданням роздаткових матеріалів;

- надавати відвідувачу час для записування потрібної інформації;

- визначати головне при наданні інформації;

- перевіряти, чи правильно зрозумів і засвоїв інформацію клієнт.

Оскільки в ТГ фактично відсутні соціальні заклади то в перспективі постає потреба у створенні власного територіального центру соціального обслуговування надання соціальних послуг), або інших видів соціальних закладів, які би забезпечили надання більшості соціальних послуг безпосередньо в громаді.

Також для покращення надання соціальних послуг доцільно залучити громадські організації, що є особливо актуальним з огляду на відсутність комунальних соціальних закладів у громаді. Тому, подальше систематичне визначення потреб ТГ у соціальних послугах дозволить вчасно реагувати на соціальні та демографічні процеси та  попередити виникнення соціальних проблем.

 

Оцінка потреб


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь