Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Звіт про хід виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Устилузької міської ради на 2021-2023 роки за 2022 рік

Дата: 14.02.2023 16:47
Кількість переглядів: 1558

 

Додаток

до ПРОЄКТУ рішення

виконачого комітету

Устилузької міської ради

від 20.02.2023 №

 

Звіт про хід виконання

Програми соціально-економічного та культурного розвитку

Устилузької міської ради на 2021-2023 роки

за  2022 рік

 

Податково-бюджетна політика

Виконання місцевих бюджетів у 2022 році зіткнулося із безліччю викликів, зумовлених військовою агресією російської держави та запровадженням воєнного стану по всій території України. Після початку повномаштабного вторгнення країни-терориста під великою загрозою постало питання функціонування економіки держави, забезпечення робочих місць, виплати заробітних плат, сплати податків, повноцінного функціонування бізнесу не тільки окупованих, але й інших областей України.

Волинська область, попри відсутність бойових дій, знаходиться у безпосередній близькості до державного кордону із білорусією та країною-членом НАТО - Польщею. Через наявну нестабільність ситуації ризики невиконання місцевих бюджетів зберігаються і до сьогодні.

Устилузька громада, маючи у центральній садибі пункт митного пропуску «Устилуг», із перших днів стала «транзитною» для численних біженців та переселенців, стійко взяла на себе цей тягар, намагаючись всіма можливими способами полегшити процес тимчасового перебування жителів інших областей, що перетинали кордон, чи змушені були залишитися у громаді на невизначений час.

Попри складну ситуацію загалом по Україні частині бізнесу вдалося адаптувалася до умов нових реалій воєнного часу, деякі заклади бюджетної сфери були переведені на простій (дошкільні заклади), загальноосвітні заклади працювали з учнями на умовах дистанційної чи змішаної форми роботи, з бюджету фінансувалися найнеобхідніші видатки.

Отримані у 2022 році доходи бюджету громади, міжбюджетні трансферти забезпечили необхідне функціонування установ та закладів соціально-культурної сфери, житлово-комунального господарства, органів місцевого самоврядування, що сприяло стабільній соціально-економічній ситуації в Устилузькій територіальній громаді в умовах воєнного стану.

До загального фонду бюджету Устилузької міської територіальної громади у 2022 році надійшло 70 642,4 тис. грн, з них 44 755,5 тис. грн власних доходів та 25 886,9 тис. грн офіційних трансфертів.

Обсяг доходів загального фонду місцевого бюджету зменшився, порівняно з 2021 роком, на 5 850,00 тис. грн або на 8,2 відсотки,  за рахунок зменшення власних доходів на 4,6%. Обсяг офіційних трансфертів у 2022 році у співставній базі до 2021 року, зменшився на 14,6% або на 3 771,4 тис. грн.

Бюджет Устилузької міської територіальної громади за власною дохідною базою в порівнянні до планового показника на звітний рік по загальному фонду виконаний на 119,1 відсотка.

При затверджених показниках власних доходів за 2022 рік в сумі 37 577,1 тис. грн до бюджету надійшло 44 755,5 тис. грн, понад план одержано 7 178,4 тис. грн доходів.

Питома вага основних статей доходів в загальному фонді власних надходжень складає:

-податок та збір на доходи фізичних осіб - 64,6%

-податок на майно -14,2%

-єдиний податок - 10,9%

-рентна плата за спеціальне використання інших природних ресурсів-7,1%

-внутрішні податки на товари та послуги - 3,0%.

У структурі власних надходжень найбільшими платниками серед підприємств є: ТОВ «П’ятидні», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», в/ч 9971, ТОВ «Луцька Аграрна компанія», ФГ «АІС-АГРО».

Протягом 2022 року до спеціального фонду бюджету Устилузької територіальної громади надійшло 330,6 тис. грн власних доходів, що на 610,7 тис. грн менше запланованої суми. Обсяг власних доходів по спеціальному фонду у співставній базі з 2021 роком зменшився на 1 490,9 тис. грн або у 5,5 разів.

Виконання дохідної частини бюджету забезпечило відповідне фінансування видаткової частини, що дало змогу передбачити нормальне функціонування бюджетної сфери. За видатками по загальному фонду бюджет громади виконаний на 87,2 відсотка.

 За звітний період здійснено касових видатків на суму 73 854,8 тис. грн. (85,7 % планових призначень), із них: 71 060,0 тис. грн. (87,2 %) – по загальному фонду та 2 794,8 тис. грн (56,9 %) – по спеціальному фонду.

 

Фінансування соціально-культурної  сфери Устилузької  міської територіальної громади у 2022 році  із  загального  та спеціального  фондів (спрямовано 73 854,8 тис. грн)

Освіта

46299,9           тис. грн.

Державне управління 11162,3 тис. грн.

Культура  і  мистецтво 2476,6 тис. грн.

Фізична культура  і спорт 820,7 тис. грн.

Економічна діяльність

(с/г, землеустрій, ремонт доріг, заходи сщц-екон.розвитку, чл.внески до асоціацій)

2075,7 тис. грн.

Трансферти

6149,3 тис. грн.

 

Інша  діяльність

(пожежна, тероборона, охорона навкол. середовища)

883,8 тис. грн.

Соціальний  захист та охорона здоров’я

2318,7 тис. грн.

ЖКГ

1667,8 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станом на 01.01.2023р. наявна заборгованість за незахищеними статтями у сумі 18,9 тис. грн. Виплата заробітної плати у звітному періоді проводилась вчасно та в повному обсязі. Відсутня заборгованість із розрахунків за використані енергоносії та комунальні послуги, а також за іншими захищеними статтями.

 

Соціальна спрямованість бюджету зумовила основні пріоритети у діяльності громади, а саме: забезпечення фінансовими ресурсами заробітної плати, соціальних виплат населенню, інших захищених статей витрат, надання послуг щодо благоустрою, а також розрахунків за спожиті енергоносії бюджетних установ.

 

Інноваційно-інвестиційна діяльність

Інноваційно-інвестиційна діяльність, що стосується розвитку громадиу зв’язку із воєнним станом проведена у невеликих обсягах. Реалії часу зумовили здійснення у 2022 році  наступних капітальних видатків:

  • придбання генератора для міської ради448,3 тис. грн;
  • придбання генератора на водозбір м.Устилуг 405,1 тис. грн;
  • придбання генератора для КЗ «Устилузька дитяча школа мистецтв музей-садиба Ігоря Стравинського Устилузької міської ради» - 14,0 тис. грн;
  • експертиза комунальної дороги по вул.Молодіжна с.Зоря - 10,4 тис. грн;
  • капітальні придбання для загальноосвітніх навчальних закладів (модульна залізобетонна конструкція для облаштування укриття Микитичівської гімназії) – 281,0 тис. грн. У зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні виникла необхідність забезпечити навчальні об’єкти відповідними укриттями, а також ремонт існуючих сховищ, на що з бюджету громади загалом профінансовано 966,2 тис. грн.

Виділені кошти для придбання обладнання КП «Володимир-Волинське ТМО» у сумі 1 000,0 тис. грн. Придбання необхідного медичного обладнання дасть можливість зміцнити матеріально-технічну базу лікувального закладу, розширити перелік та покращити якість надання висококваліфікованих медичних та діагностичних послуг у КП «Володимир-Волинське ТМО», оскільки в Україні розпочинається інфраструктурний етап медичної реформи з поділом лікарень на госпітальні кластери. Формування мережі лікарень в госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначає, в яких лікарнях, яке обладнання і в якій кількості має бути. Саме на такі лікарні і на таке обладнання буде сфокусовано пріоритет в плані відновлення України.

Виділення коштів у сумі 1 млн. грн із бюджету Устилузької міської територіальної громади на співфінансування витрат по придбанню медичного обладнання дасть змогу розвивати та покращувати спектр медичних послуг, що надаються населенню району, у т.ч. й Устилузької громади.

За рахунок субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів профінансовано видатки для інженерного облаштування кордону та матеріально-технічного забезпечення підрозділів охорони державного кордону на суму 270,0 тис. грн (за зверненням 6 прикордонного загону), а також на придбання автомобільного комплекту цифрової радіостанції - 35,0 тис. грн (для 3 державного пожежно-рятувального загону).

Всього протягом 2022 року із бюджету громади залучено на капітальні видатки 2 463,8 тис. грн.

 

Здійснення публічних закупівель

Устилузькою міською радою та виконавчими органами у 2022 році здійснено 840 публічних закупівель товарів, робіт, послуг. З врахуванням вимог Закону України «Про публічні закупівлі» та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» зазначені закупівлі були здійснені із застосуванням та без застосуванням електронної системи закупівель , а саме:

  • відкриті торги - завершено 3 процедури на суму 1 520,45 тис. грн;
  • спрощені - завершено 20 закупівлі на суму 2 148,77 тис. грн;
  • переговорна процедура - завершено 3 процедури на суму 1 182,83 тис. грн;
  • закупівлі без застосування електронної системи закупівель – 814 закупівель на суму 7 676,68 тис. грн.

Сума економії в результаті застосування електронної системи закупівель при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг по міській раді становить 765,6 тис. грн, в тому числі за рахунок відкритих торгів - 544,7 тис. грн, переговорних процедур -143,2 тис. грн, спрощених закупівель - 32,7 тис. грн.

 

Містобудівна діяльність

Тривають завершальні роботи щодо офоромлення історико-архітектурного опорного плану міста Устилуг.

 

Житлово-комунальне господарство та благоустрій населених пунктів

На благоустрій населених пунктів Устилузької міської територіальної громади за 2022 рік з місцевого бюджету здійснені видатки на суму 308,0  тис. грн.

На прибирання та підмітання вулиць – 194,7 тис. грн, за послуги з косіння територій – 42,0 тис. грн, послуги з вивезення відходів -  39,5 тис. грн, очищення доріг громади в зимовий період - 50,3 тис. грн, придбання матеріалів для проведення благоустрою – 27,5 тис. грн,оплату вуличного освітлення - 145,5 тис. грн.

Освоєно кошти на оплату послуг з утримання мереж зовнішнього освітлення від КТП-21307 вул.Молодіжна с.Зоря - 47,7 тис. грн та вул.Польова с.Хотячів - 33,3 тис. грн.

Здійснювались обстеження зелених насаджень із складанням актів обстежень для видачі дозволів на видалення: обстежено 247 дерев. Видано дозволи на кронування 10 дерев та на видалення  аварійних, сухостійних, фаутних дерев, та тих, що порушують  світловий режим та заважають лініям електропередач.

Освоєно кошти в сумі 28,2 тис. грн на послуги з видалення аварійних дерев на території громади, на кронування і підрізання зелених насаджень використано 31,3 тис. грн.

На виготовлення меморіальних дошок для Алеї Слави загиблих воїнів спрямовано кошти в сумі 19,2 тис. грн., на матеріали для облаштування Алеї Слави – 8,6 тис. грн.

Проводилося очищення системи каналізації по вул. Левінцова, з бюджету виділено 19,8 тис. грн.

На послуги поточного ремонту водогону освоєно кошти: в с. Ворчин вул. Лугова – 40,5 тис. грн, с. Зоря вул. Вишнева – 49,0 тис. грн, с. Лудин вул. Зелена – 49,5 тис. грн.

Надано трансферт Устилузькому ВУЖКГ: на виготовлення сміттєвих баків в сумі 105,0 тис. грн., на матеріали  для ремонту приміщення для ДФТГ – 20,0 тис. грн., на оплату електроенергії – 126,0 тис. грн, на встановлення бухгалтерської програми – 35,6 тис. грн., на придбання генератора на водозабір м.Устилуг – 405,10 тис. грн., на придбання матеріалів для поточного ремонту системи водопостачання  в м. Устилуг - 76,0 тис. грн.,  водогону с. Лудин – 49,0 тис. грн., в с. Стенжаричі – 19,8 тис. грн., на придбання шин та матеріалів для ремонту сміттєвоза - 50,0 тис. грн.

Станом на 01.01.2023 року на території  територіальної громади діє 8 АЗС (1 непрацююча), 3 страхових компаній, 58 об’єктів роздрібної торгівлі, 1 заклад громадського харчування, 6 пилорам, 2 млини, готель на 17 місць, 1 перукарня, 1 майстерня по ремонту взуття, 2 аптеки, ветаптека, Укрпошта, Нова Пошта. Широку мережу пунктів торгівлі займає Устилузьке СТ.

На квартирний облік  (поліпшення житлових умов) поставлено 4 особи, 3 - з числа учасників бойових дій та 1 особа, яка винаймає житло по договору оренди.

На послуги з вироблення технічних паспортів для нерухомого майна громади використано 5,0 тис. грн.

До бюджету міської ради надійшло 27,6 тис. грн. орендної плати за комунальне майно (частина приміщення сільської ради с. Лудин, приміщення колишньої школи-садка с. Микитичі, частина приміщення адміністративного будинку міської ради, приміщення колишнього ФАПу с. Стенжаричі).

За 2022 рік  підписано 23 договори на вивезення відходів. Здійснюється систематична інформативна робота щодо проведення благоустрою прибудинкових та прилеглих територій серед підприємців та населення. Проведений День довкілля в рамках щорічної всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» та Дня благоустрою в населених пунктах громади. На сайті громади та на інтернет-сторінці Фейсбук систематично публікується інформація щодо належного поводження з відходами.

 

Охорона навколишнього природного середовища

На ліквідацію стихійних сміттєзвалищ по громаді використано кошти в сумі  48,0 тис. грн.

 

 

 

Розвиток та утримання мережі доріг.

Транспортне забезпечення. Зв'язок.

Устилузька міська рада має досить розвинену вулично-дорожню мережу. На території міської ради налічується 136 вулиць і провулків. Через м. Устилуг проходить дорога міжнародного значення Устилуг-Луцьк-Рівне.

Протягом 2022 року на поточний ремонт доріг комунальної власності з місцевого бюджету спрямовано 1397,7 тис. грн, зокрема: закуплено щебінь для підсипання доріг по громаді на суму 90,1 тис. грн; виготовлено ПКД та оплачено послуги з поточного ремонту утримання дорожнього покриття по вул. Привокзальній у м. Устилуг – 395,6 тис. грн, вул. Лугова с.Зоря – 912,0 тис. грн.

На території громади діють 2 суб’єкта (ТзОВ «Мустанг Транс», ФОП Прицюк), що надають транспортні послуги та 2 – логістичні послуги (ТзОВ «Нова пошта», ПАТ «Укрпошта»). Автобусне сполучення здійснюють 3 суб’єкта господарської діяльності (підприємці Шуба, Павловський, Веселка).

На початку року було проведено експертизу проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт вулиці Молодіжної в с. Зоря, проте у звязку із воєнним станом проводити капітальний ремонт цієї вулиці є поки що неможливим.

Устилузьким ВУЖКГ здійснено підсипання щебенем вулиці Шевченка, Набережна, з’їзд з вул. Пархоменка та заїзд до кладовища, проїзд між вулицями Липова та Гагаріна в м. Устилуг. Також щебенем було підсипано вулицю Зелена в Лудині, Прибузька в Амбукові. Підсипались щебенем автомобільні дороги загального користування місцевого значення, зокрема: О 030105 Ізов-Бортнів-Бужанка -Нововолинськ на відрізку Ізов-Рогожани; О 030102 Амбуків-Дарницьке-Заріччя на відрізку Амбуків-Лудин; С 030120 Стенжаричі-Залужжя-Устилуг-/Н-22/; камінням, боєм цегли - С 030106 Зоря-Ворчин-/Н-22/. Допомогу надавали ТзОВ «П’ятидні», ФГ «Карпо-Агро».

Устилузьким ВУЖКГ було проведено ремонт водопропуску через вулицю Прикордонну в селі Чорників.

На території Устилузької громади є покриття усіх найбільших операторів мобільного зв’язку України: Київстар, Vоdafon, Lifecell.

Послуги стаціонарного телефонного зв’язку на території громади надає ПАТ «Укртелеком».

Послуги Інтернету надають ПАТ «Укртелеком» та ТзОВ «ЮАІНЕТ+».

Волоконно-оптичною мережею Інтернет охоплено 19 населених пунктів громади. В селах Коритниця, Турівка, Пархоменкове, Кладнів, Заболоття, Полумяне, Дарницьке, така мережа відсутня (проживає понад 600 осіб).

Завдяки отриманій у 2021 році субвенції з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості, було підключено до широкосмугового Інтернету заклади соціальної інфраструктури (зокрема ФАПи) у селах Ізов та Чорників. Це дало змогу вже у 2022 році забезпечити широкосмуговий доступ до Інтернету жителям цих сіл.

За сприяння ФГ «Еко-Волинь Груп» доступ до широкосмугового інтернету у 2022 році став можливий в селі Новини.

 

 

Соціальний захист населення

Повномасштабне вторгнення рф в Україну стало викликом для соціальної сфери, яка опікується найбільш вразливими категоріями населення. Надання соціальних послуг є одним із основних напрямків системи соціального захисту. Спектр цих послуг є досить широким — від послуг з догляду вдома, різноманітної допомоги з подолання тих чи інших складних життєвих обставин до комплексних медико-соціальних послуг, що передбачають проживання людини у спеціалізованій установі.

Для посилення соціального захисту та забезпечення додатковою соціальною підтримкою найбільш вразливих та малозабезпечених верств населення шляхом поглиблення адресності при наданні матеріальної соціальної допомоги розроблена та затвердженна «Програма соціального захисту населення Устилузької міської ради на 2021-2023 роки». За 2022 рік обсяг використаних коштів на реалізацію Програми становить 1306,8 тис. грн.

Здійснено видатки на відшкодування забезпечення лікарськими засобами пільгових категорій населення за рецептами у сумі 37,6 тис. грн в рамках виконання заходів Програми підтримки Комунального підприємства «Володимир-Волинський центр первинної медичної допомоги» на 2021-2023 роки.

Видатки по відшкодуванню стоматологічних послуг населенню у сумі 16,3 тис. грн здійснені відповідно до Програми соціального захисту населення міської ради на 2021-2023 роки.

Соціальні послуги для мешканців громади надає Територіальний центр з обслуговування (надання соціальних послуг) Володимирського району. Послуги громадянам Устилузької  територіальної   громади надаються відповідно до державних стандартів соціальних послуг (догляд вдома, догляд стаціонарний,cоціальний супровід та супроводження сімей/осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах), затверджених Мінсоцполітики.

По Устилузькій ТГ на обслуговуванні в територіальному центрі станом на 31.12.2023 р. знаходиться 281 особа.

Структурними підрозділами територіального центру надано такі послуги:

-відділенням соціальної допомоги вдома  - 56347 (прибирання житла, приготування їжі, прання, дрібний ремонт одягу, придбання та доставка продуктів харчування,  промислових товарів та медикаментів, надання допомоги в оформленні  документів, надання допомоги в оплаті  комунальних послуг, інформаційних);

-відділенням соціальної роботи – 1104;

-проведено ліжко-днів в стаціонарному відділенні -1231.

        У відділенні соціальної допомоги вдома станом на 01.01.2023р. на обслуговуванні перебуває 84 ос., обслуговано  за рік 99 ос. в тому числі 10 ос. з 5 групою рухової активності, з них пільгові категорії:

 - учасники війни - 6 ос.;

 - сімей загиблих та померлих воїнів – 2 ос.;

 - інвалідів загального захворювання – 18 ос.;

 - дітей війни – 24 ос.;                                

 - ветеранів праці - 27 ос.

  На протязі 2022р. у відділенні соціальної допомоги вдома:

- прийнято -18 ос.

- знято -15 ос. з них: в зв'язку зі смертю – 8 ос., по заяві - 7 ос.

З початку року у відділенні стаціонарного догляду перебувало 4 (на даний час 3) мешканців громади, які отримують послугу – догляд стаціонарний.

Відділення соціальної роботи – 193 осіб/сімей охоплено соціальними послугами по Устилузькій ТГ.

Постійно проводиться робота з своєчасного виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, ведеться їх облік, та надаються відповідні соціальні послуги на підставі оцінки потреб сім’ї.

Протягом  2022 року працівниками відділу соціального захисту та охорони здоров’я Устилузької міської ради було здійснено 83 виїзди та обстежено умови проживання громадян. На даний час 18 сімей перебувають у складних життєвих обставинах, в яких виховується 62 дитини. Під соціальним супроводом перебуває 1 сім’я, у якій виховується 6 дітей. Здійснено 28 виїздів в сім'ї СЖО.

Надійшло 11 повідомлень про вчинення домашнього насильства у сім”ї, з них 3 повторних. Згідно яких    проведено  12 виїздів мобільної бригади. Усім сім’ям, що перебувають на обліку, надавався  повний комплекс  соціальних  послуг залежно від оцінки потреб.

За звітний період 2022 року проводилась  профілактично-роз’яснювальна робота щодо дотримання карантинних заходів в умовах пандемії, профілактики алкоголізму та наркоманії, дотримання здорового способу життя, недопущення насильства в сім’ї.

На обліку у районному відділі пробації перебувало 8 осіб.  Проводилася профілактична робота із засудженими до покарань, не пов’язаних  з позбавленням волі, щодо не допущення вчинення повторних злочинів,  формування  свідомого  позитивного  відношення до оточуючих, вирішення  питань з працевлаштування  та  отримання  допомоги, у тому  числі  й допомоги  у вирішенні  життєвих  та психологічних  проблем.

Всього  протягом 2022 року: надано інформацію – 1115 громадянам (в т.ч. ВПО); консультування - 12 осіб, соціальна профілактика - 9, представництво інтересів - 13, соціального супроводу - 1, психологічної допомоги - 2.    

Під соціальним супроводом  спеціаліста перебуває дитячий будинок сімейного типу Сас у місті Устилуг в якому виховується 7 дітей-вихованців.  Протягом звітного періоду  велася постійна соціально-профілактична робота та надавався комплекс  соціальних послуг залежно від потреб сім’ї. Батьки- вихователі за графіком проходять  навчання та тренінги з метою підвищення батьківського потенціалу при Волинському обласному центрі соціальних служб.

Станом на 01.01.2023 року на території Устилузької ТГ проживає:

Інвалідів війни-14

Учасників війни-42

УБД-25

УБД (АТО)-208

Дітей війни-251

Сім’ї загиблих та померлих ветеранів війни-6

Сім’ї загиблих воїнів внаслідок військової агресії російської федерації – 10

Загиблі військовослужбовці, які брали участь в антитерористичній операції, операції об’єднаних сил на Сході України та відбитті військової агресії російської федерації проти України - 12

Громадян з інвалідністю - 282

Дітей з інвалідністю-23 та 2 дітей з інвалідністю з числа ВПО

Ліквідаторів ЧАЕС - 18

Багатодітні сім’ї - 93 (324 дитини)

Повнолітні недієздатні особи -5

Матері-героїні - 24

У відділенні організації надання гуманітарної та благодійної допомоги перебувало на обслуговуванні 196 чол. З 01.05.2022 р. відділення організації надання гуманітарної та благодійної допомоги ліквідовано, відповідно до розпорядження Зимнівської сільської ради Володимир-Волинського району від 12.04.2022р. №52 «Про внесення змін до структури територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Володимир-Волинського району». До ліквідації відділення було надано:

-111 особі (в т.ч. 21 ВПО) гуманітарну допомогу у вигляді одягу, що був у використані;

- 59 особам/сім'ям, які перебувають у СЖО продуктові набори на суму 12,758 тис. грн з нагоди Новорічних та Різдвяних свят.

За сприяння ТзОВ «П’ятидні» та бюджету міської ради надано продуктові набори до Пасхальних свят 35 сім’ям ВПО.

Від організації Червоного Хреста:

- до Пасхи 15 продуктових наборів для одиноких людей похилого віку (65+);

- до Дня захисту дітей 6 продовольчих наборів багатодітним сім’ям.

З початку повномаштабної російської агресії відділом проводиться посилена робота з ВПО. На території Устилузької громади зареєстровано  внутрішньо переміщені особи-5 сімей (12 осіб) з 2014 року, з 24.02.2022 року на території громади проживало 698 ВПО (з наростаючим), станом на 01.01.2023 року - 105 осіб. Даній категорії громадян надавались продуктові та гігієнічні набори, памперси, дитяче харчування, постільна білизна, медичні засоби (милиці, колесні крісла, ходулі).

Для подолання стресових ситуацій та покращення психічного стану постраждалих осіб діє мультидисциплінарна мобільна команда, що надає соціально-психологічну допомогу сім’ям з дітьми та людям, постраждалим від війни. Команда створена за ініціативи відділу соціального захисту та охорони здоров’я Устилузької міської ради у межах проєкту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди», що реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.  Мобільна бригада здійснила  105 виїздів. Для потреб ВПО були надані медичні аптечки, продуктові набори, гігієнічні набори, іграшки, канцелярія дитяча, пледи. До основних послуг мобільних команд належать:

  • екстрене реагування та здійснення виїздів до постраждалих
  • надання першої психологічної допомоги та психологічної підтримки
  • юридичне консультування
  • соціальна підтримка та соціальне обслуговування
  • медична допомога (консультування, онлайн зв’язок з лікарями, перенаправлення до інших фахівців)
  • надання гуманітарних наборів та інформаційних матеріалів.

Міська рада продовжує співпрацювати з різними Благодійними фондами і Громадськими організаціями над забезпеченням вимушених переселенців та вразливих категорій населення ТГ гуманітарною допомогою. Для цього постійно ведуться перемовини, у результаті яких надаються гуманітарні вантажі – у вигляді продуктів харчування, одягу, взуття, медикаментів, постільної білизни, обігрівачів, генераторів, засобів гігієни для дорослих і дітей та інших речей першої необхідності. Так, у рамках співпраці,09.05.2022 року було підписано угоду між Устилузькою міською радою і Всесвітньою продовольчою програмою ООН про надання грошової допомоги постраждалому населенню України в результаті конфлікту в Україні в рамках обмеженої програми ВПП в Україні. Даною допомогою охоплено 107 сімей з числа ВПО.  З червня по серпень 2022 року співпрацювали з Благодійним фондом "Вірим в Україну" з допомогою якого було надано 72 сім’ям з числа ВПО продуктові набори.  Від Володимир-Волинського РОТЧХУ було надано 20 продуктових наборів та 20 гігієнічних наборів для 40 сімей ВПО. БФ «СТАБІЛІЗЕЙШЕН СУППОРТ СЕРВІСЕЗ»  в липні – серпні 2022 року надали продуктові і гігієнічні набори 63 сім’ям ВПО; в листопаді 2022 року- 8 обігрівачів, 15 комплектів постільної білизни, 15 ковдр. 16 серпня 2022 року представники французької міжнародної неурядової організації "Acted"  проводили реєстрацію внутрішньо переміщених осіб з областей, постраждалих від активних бойових дій, які проживають на території Устилузької ТГ для надання одноразової грошової допомоги.

За сприяння міської ради, сім’ї Катерини та Андрія Сас, церкви християн Адвентистів Сьомого Дня 30 жовтня та 25 грудня 2022 року в Устилузькому будинку культури внутрішньо переміщеним особам, які проживають на території громади надано  продуктові набори, сільгосппродукція та одяг б/у. Також для потреб ЗСУ та ТМО – продукти харчування, каремати, спальники, дощовики, одяг, взуття, рушники, засоби гігієни.

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну наша громада постійно відправляє гуманітарні вантажі до громад, які найбільш постраждали від агресії. Для потреб жителів Херсонської області відправлені препарати медичного призначення. Благодійні вантажі видавались та відвантажувались згідно поданих заявок, а саме м.Володимир»Церква Адвентистів Сьомого Дня», БО БФ «Наша Оселя» с.Шубків Рівенської області, м.Борзова Чернігівська обл., м.Ніжин Чернігівська обл., Новополтавський старостинський округ Вільнозапорізької сільської ради, Довбиська селищна рада Житомирської обл.,Громада м.Бердичів та «Центр жінки» Бердичівської міської лікарні, Деражнянська міська рада Хмельницька обл., Горщиківська сільська рада Коростенського р-ну Житомирської обл., Волинський обласний благодійний фонд «СПІВДРУЖНІСТЬ-ВОЛИНЬ», Котелевська селищна рада Полтавська обл., Новобузька міська рада Миколаївська обл., Талалаївська сільська рада Чернігівська обл., 138 окремий батальйон територіальної оборони м.Житомира, с.Малехів Львівська обл., міський волонтерський центр «Народний дім» м.Рівне, Добровільчий батальйон територіальної оборони «СІЧ», 14 ОМБР, ВПС «Амбуків», «Коритниця» та «Пархоменкове», Куп’янська міська територіальна громада Харківської області (продукти харчування, гігієна). Також на протязі вищевказаного періоду гуманітарна допомога видавалася на пункти обігріву, які були розгорнуті в межах Устилузької ТГ (Устилузький ЗДО, Устилузький ліцей, БК м. Устилуг, пункти тимчосавого розміщення ВПО у селах Коритниця, адмінприміщення ТзОВ «П’ятидні», крім цього організовувалося забезпечення гарячим харчуванням) у вигляді продуктів харчування, постілі, матрасів, подушок, ковдри, засобів гігієни. Для осіб, які евакуювалися з районів проведення бойових дій, та які тимчасово поселились на території Устилузької ТГ гуманітарна допомога надавалася у вигляді продуктових  наборів, засобів гігієни, дитячих та дорослих підгузників, пелюшок, дитячого харчування, одягу та взуття.

Завдяки багатьом благодійникам, зокрема гміни Людвін, Сидорчука Олександра та депутата Кулика Віктора, та працівників Устилузької амбулаторії ЗПСМ, пункту ЕМД м.Устилуг, Устилузької міської лікарні, КЗ «Устилузька дитяча школа мистецтв-музей-садиба Ігоря Стравінського» Устилузької міської ради та мешканцям Микитичівського, Рогожанського та Лудинського старостинських округів придбали квадрокоптер за 118 тис.грн.

У зв’язку із численними ВПО виникли труднощі з санітарною очисткою міста, проплатою коштів за ПММ тощо. У вирішенні таких проблем відчутну допомогу надали місцеві субєкти господарської діяльності. Зокрема ТзОВ «Пятидні» виготовили та передали лавки для прийому біженців та продукти харчування, туалетні приміщення передали ТзОВ «Володимирські сади» та ТзОВ «Пятидні», ФГ «Демчук-Агро» та ТзОВ «Захід Трейд» надали допомогу дизельним паливом і коштами, ТзОВ «Пятидні» та Володимир-Волинський лісгосп надавали допомогу дровами для обігріву як біженців так і внутрішньо-переміщених осіб.

Активно допомагали і депутати різних рівнів: Демчук Микола (20 тис. грн, 100 л дизпалива), Юнак Микола (200 л дизпалива). ТзОВ «П’ятидні» в особі Валерія Діброви – 200 л дизпалива, до забезпечення пальним долучалася автозаправна станція АМІК.

Завдяки благодійним коштам, придбали тепловізор вартістю 30888 грн, та  на суму 21 858 грн закупили  спальні мішки, плащі, чоботи утеплені, каремати. Придбали 4 автомобілі ( для потреб ЗСУ).Також закуплялися: планшет з чохлом, саперні лопати, казани, жаровні, шини б/у, домкрати. Перерахували 20 тисяч гривень благодійної допомоги військовослужбовцям на БО МБФ «Повернись живим». На потреби військової частини А1008 - 47034 грн.

21 жовтня 2022 року з гміни Людвін доставили для потреб військових гумунітарну допомогу, а саме  спальники, ключі, шапки, термобілизна, черевики, енергетики та ліки. У березні 2022 року для потреб Устилузької ТГ з цієї ж гміни також отримали гуманітарну допомогу у вигляді пожежного автомобіля марки DAIMLER-BENZ .

                                 

 

 

 

Охорона здоров’я

Головною метою заходів в цьому напрямку програми  є забезпечення прав мешканців громади у галузі охорони здоров’я та підтримка закладів охорони здоров’я в усіх населених пунктах. Медичні послуги жителям громади надають терапевтичне відділення № 2 КП «Володимирського ТМО», 11 фельдшерсько-акушерських пунктів та Устилузька амбулаторія загальної практики сімейної медицини, які підпорядковані комунальному підприємству «Володимирський центр первинної медичної допомоги». В Устилузькій АЗПСМ працює два лікаря сімейної медицини, два лікаря-терапевта, один лікар-педіатр.

З метою фінансової підтримки та відновлення матеріально-технічної бази  КП «Володимирський центр первинної медичної допомоги» та КП «Володимирське ТМО» розроблено та затверджено відповідні Програми, згідно яких виділяються кошти на оплату комунальних платежів, на заробітну плату працівників ФАПів, забезпечення виробами медичного призначення, забезпечення лікарськими засобами пільгових категорій населення за рецептами лікарів. На охорону здоров’я у 2022 році виділено з місцевого бюджету 1 011,9 тис. грн.

Здійснено видатки на відшкодування забезпечення лікарськими засобами пільгових категорій населення за рецептами у сумі 37,6 тис. грн.

З місцевого бюджету також додатково виділялися кошти на проведення ремонту приміщеннь ФАПів та на медичну лабороторію (58,9 тис. грн), на технічне обслуговування зовнішніх мереж водопостачання ФАПу с.Стенжаричі (9,0 тис. грн). Виділено 1 000,0 тис. грн на придбання обладнання для КП «Володимирське ТМО».

 

Служба у справах дітей

Протягом звітного періоду робота служби у справах дітей Устилузької  міської ради була спрямована на реалізацію законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постанов Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами) , від 1 червня 2020 р. №585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах»  розпоряджень, рішень та доручень голови міської ради, обласної державної адміністрації.

Службою проводилась робота, спрямована на реалізацію пріоритетних завдань:

  • реалізовувати державну політику з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності;
  • забезпечувати соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • забезпечити дотримання принципів пріоритетності сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • здійснювати постійний контроль за дотриманням житлових та майнових прав дітей;
  • своєчасно виявляти сім’ї з дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах, надавати їм всебічну допомогу та створювати умови для повернення дитини до біологічної родини;
  • забезпечувати безперешкодний прийом громадян;
  • забезпечувати об’єктивний, своєчасний та кваліфікований розгляд заяв, пропозицій та скарг громадян.

 

Станом на 01.01.2023 р. в Устилузькій ССД, на первинному обліку   перебуває 18 дітей, які мають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, з них:

  • 1- у Будинку дитини
  • 15 – у сім’ях опікунів/піклувальників
  • 2 – у ДБСТ

Із вищезазначеної категорії на території Устилузької МТГ фактично  проживають та  влаштовані в різні сімейні форми виховання (опіка,  прийомні сім’ї, дитячий будинок сімейного типу) 17 дітей, з них:

4 осіб – діти-сироти,

13 осіб – діти позбавлені батьківського піклування.

У громаді успішно  функціонує:

  • 1 дитячий будинок сімейного типу.

За звітний період статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 2 дітям . Двоє дітей знято з первинного обліку у зв'язку із досягненням повноліття.

У 2022 році надійшло повідомлення з ТМО про відмову матері забрати дитину з пологового будинку. Службою у справах дітей Устилузької міської ради була проведена необхідна робота згідно чинного законодавства. Дитину влаштовано у КП «Волинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки»

Питання проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ях опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях знаходяться під постійним контролем голови міської ради,  старост, начальника служби у справах дітей.

У поточному році облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах становить 15 дітей. За цей же період знято з обліку 2 дітей, у зв’язку з подоланням складних життєвих обставин.

Робота  служби спрямована на збереження для дитини її біологічної родини, зменшення кількості дітей, які перебувають поза сімейним оточенням, сприяння створенню умов для виховання відповідального батьківства. Саме тому основним напрямком роботи служби у справах дітей є вчасне виявлення таких сімей та проведення з ними відповідної профілактично-виховної роботи.

За 2022 рік  проведено обстеження житлово-побутових умов проживання  95 сімей (72 профілактичних рейдів), що потрапили в поле зору служби у справах дітей. Під час обстежень умов проживання дітей надається інформаційна, правова, гуманітарна допомога у подоланні складних життєвих обставин, які склалися в їхніх сім’ях.

Під час рейдів виявлено 8 дітей, які залишились без піклування батьків, самовільно залишили місце проживання та потребували соціального захисту. Діти були влаштовані в притулок для дітей служби у справах дітей облдержадміністрації м. Рожище, 5 дітей за висновком органу опіки та піклування міської ради повернуто з даного закладу в біологічні сім’ї.  

Для тимчасового догляду, виховання та реабілітації дітей на період подолання її батьками складних життєвих обставин законодавством передбачено нову форму – патронат над дитиною.

Відповідно до Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя Служба проводить активну роботу в організаціях та установах, серед різних верств населення, щодо запровадження послуги з патронату.

На постійному контролі в службі у справах дітей перебуває питання жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї. Від початку роботи до служби не надходило повідомлень щодо жорстокого поводження з дітьми або загрозу його вчинення.

За звітний період службою у справах дітей забезпечено організацію проведення 10-ох засідань комісії з питань захисту прав дитини та надано для суду 4 висновки від органу опіки і піклування Устилузької міської ради  про доцільність позбавлення батьківських прав.

З метою забезпечення роботи комісії за поданням служби у справах дітей розглянуто 21 питання щодо захисту законних прав та інтересів дітей. Також за цей період на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини затверджено 33 індивідуальних плани соціально-правового захисту дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На засіданні комісії розглядались питання:

  • про неналежне виконання батьківських обов’язків,
  • про взяття на облік  дитини позбавленої батьківського піклування;
  • про доцільність позбавлення батьківських прав.
  • про надання дозволу на визначення частки у власності квартири, яка належить на праві спільної сумісної власності
  • про надання  дозволу на укладання договору оренди земельної ділянки, яка належить неповнолітній дитині;
  • про взяття на облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах
  • про зняття сім’ї з обліку сімей, що опинились у складних життєвих обставинах;
  • про доцільність призначення піклувальника над неповнолітнім
  • про затвердження висновку щодо визначення місця проживання дитини;
  • про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштування його під опіку;
  • про надання дозволу на укладання договору дарування житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами та земельною ділянкою, в якому зареєстровані та проживають малолітні діти.

Служба у справах дітей Устилузької міської ради   провела всі заплановані заходи на 2022 рік належним чином, зокрема

  • вручення подарунків до міжнародного Дня захисту дітей закуплено подарунки для 28 дітей на суму 4,2 тис. грн.;
  • до Дня Знань придбано шкільного приладдя для дітей шкільного віку на суму 6,7тис. грн;
  • до Дня усиновленн закуплено подарунків на суму 0,6 тис. грн;
  • до Дня народження дітей із родин загиблих військовослужбовців закуплено подарунків на суму 0,9тис. грн;
  • до Дня св. Миколая закуплено подарунків на суму 3,9 тис. грн

 Усього витрачено  16,3 тис. грн.

Під час проведення літньої оздоровчої кампанії в  2022 році оздоровлено 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Начальником ССД було відвідано 9 судових засідань в Володимирському міському суді з метою захисту прав дітей.                                                                              

 За 2022 року у ССД було написано 7 заяв і  проведено 12 особистих прийоми громадян. Всі, хто письмово звертався, у місячний термін, отримали від служби письмову відповідь.

 Завдяки співпраці служби у справах дітей та відділу соціального захисту та охорони здоров’я Устилузьської міської ради з  фондом ООН (ЮНІСЕФ) сім’ям, які опинилися в скрутному матеріальному становищі, було надано гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, засобах особистої гігієни, постільної білизни, одягу, взуття, тощо.

Спеціалісти служби у справах дітей Устилузької міської ради продовжують проводити контроль за умовами проживання дітей підоблікових категорій; поширюють інформацію  про діяльність Служби у справах дітей та її контактні дані серед мешканців громади (у соціальних мережах) з метою  активізації виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та інформування про факти порушення прав дітей.

З метою інформування громадськості про діяльність служби у справах дітей Устилузької міської ради, про зміни до Законодавства що стосуються захисту прав дитини на час воєнного стану систематично розміщуються та поширюються дописи на сторінках в соціальних мережах, офіційному сайті міської ради.

 

Освіта

На території Устилузької міської територіальної громади функціонує 6 закладів загальної середньої освіти: 1 ліцей, 1 загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня, 4 гімназії, в тому числі одна з них має 2 відокремлені структурні підрозділи.

У зв’язку із введенням воєнного стану на території України з 24 лютого 2022 року у закладах загальної середньої освіти було призупинено освітній процес та оголошено канікули на два тижні. З 14 березня 2022 року відповідно до розпорядження голови Волинської обласної військової адміністрації усі ЗЗСО розпочали навчання у дистанційній формі. Навчальний рік у всіх школах громади завершився 27 травня 2022 року.

У зв’язку з проведенням бойових дій 90 дітей шкільного віку, які прибули з інших регіонів України, зареєструвались в громаді, з них  23 дитини  протягом березня-травня 2022 року здобували освіту у ЗЗСО, розташованих на території Устилузької громади. 15 учнів закладів загальної середньої освіти Устилузької міської ради у І півріччі здобували освіту лише за кордоном без приєднання до дистанційного навчання в закладах громади.

2021-2022 навчальний рік закінчило 84 випускники 9-их класів та 24 випускники 11-их класів, з них свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою отримали 8 учнів (2 учні Устилузького ліцею, 2  - Зорянської гімназії, 4 - П’ятиднівської гімназії), золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» - 1 учениця Устилузького ліцею.

Рішенням сесії Устилузької міської ради від 28.07.2022 р. змінено тип та назву комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Лудин Устилузької міської ради Волинської області» на Лудинську гімназію Устилузької міської ради Волинської області.

Станом на 1 вересня 2022 року мережа ЗЗСО нараховувала 728 учнів, що на 37 учнів менше порівняно з 1 вересням 2021 року.

У зв’язку із відсутністю захисних споруд, новий навчальний рік в очній формі розпочала лише П’ятиднівська гімназія. На поточний ремонт її укриття з місцевого бюджету використано 82,9 тис. грн. Устилузький ліцей розпочав новий навчальний рік за змішаною формою навчання, а в грудні перейшов повністю на очну форму. Устилузький ліцей уклав договір безоплатного користування укриттям з Устилузьким закладом дошкільної освіти (ясла-садок) Устилузької міської ради.

У 2022 році з місцевого бюджету використано 124,1 тис.грн на облаштування підвального приміщення недобудованої будівлі сільської ради в селі Лудин, яке в подальшому буде використано як найпростіше укриття для відновлення навчання в Лудинській гімназії.

У селі Зоря власними силами колективів школи та садочка облаштоване найпростіше укриття для Зорянської гімназії на території дошкільного закладу, яке в подальшому буде використовуватись гімназією на безоплатній договірній основі.

На території Стенжаричівського закладу дошкільної освіти також облаштоване найпростіше укриття, на  що з місцевого бюджету використано 16,5 тис.грн. Дане укриття в подальшому буде використовуватись як ЗОШ с.Стенжаричі, так і дошкільним закладом для відновлення навчального процесу.

З місцевого бюджету виділено кошти в сумі 281,0 тис.грн для закупівлі модульної залізобетонної конструкції для облаштування укриття в Микитичівській гімназії.

Хотячівський заклад дошкільної освіти разом із працівниками Хотячівської початкової школи - філією П’ятиднівської гімназії своїми силами облаштував найпростіше укриття в підвальному приміщенні дошкільного закладу, яке використовується обома навчальними закладами під час повітряної тривоги.

Станом на 31.12.2022 року в закладах загальної середньої освіти навчалося 11 учнів з числа внутрішньо переміщених осіб.  На кінець року 41 учень громади перебував за кордоном, з них 17 учнів ромської національності, які є учнями  Зорянської гімназії, не виходили на зв'язок зі своїм закладом освіти.

Підвіз учнів протягом 2022 року здійснювався 5 шкільними автобусами та 2 перевізниками за маршрутами: Хотячів - Устилуг, Хрипаличі - Пятидні.

У квітні 2022 року бюджету Устилузької міської територіальної громади зменшені річні призначення освітньої субвенції з державного бюджету місцевому бюджету на суму 2601,1 тис. грн. Це спонукало керівників закладів загальної середньої освіти переглянути надбавку за престижність педагогічним працівникам в сторону зменшення і встановити  її на рівні 5% з травня 2022 року. У грудні за підсумками використання освітньої субвенції протягом року надбавка за престижність була переглянута у всіх закладах і становила від 7% до 20%.

На фінансування закладів загальної середньої освіти з місцевого бюджету у 2022 році виділено 8 731,1 тис. грн, 23 402,3 тис. грн - освітньої субвенції,  1 020,4 тис. грн – залишків коштів освітньої субвенції 2021 року. За рахунок субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами профінансовано 26,4 тис. грн.

18 лютого 2022 року в Устилузькому будинку культури  пройшов ІІ етап (територіальний) конкурсу юних читців  поезії  Тараса Григоровича Шевченка. У заході взяли участь 11 учасників: 7 - середньої та 4 - старшої вікової категорії. За підсумками конкурсу у середній категорії І місце отримала Сіжук Валерія, учениця 7 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Лудин, ІІ місце – Хвищук Юлія, учениця Устилузького ліцею, ІІІ місце – Ляснюк Михайло, учень ЗОШ І-ІІІ ст. с. Микитичі.

У старшій віковій категорії перемогу здобула Стрельчук Софія, ІІ місце – Калитюк Софія, учениці Устилузького ліцею,  ІІІ місце розділили двоє учасників -  Кічула Орися (ЗОШ І-ІІІ ст. с. Стенжаричі) та Гладчук Дмитро (Устилузький ліцей). У зв’язку із військовим станом обласний етап даного конкурсу було відмінено.

За підсумками І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022» в номінації «Основи правознавства» Яновську Неонілу Юріївну, вчителя історії Устилузького ліцею, було визнано кращою в номінації «Вчитель-винахідник».

19 травня до Дня вишиванки на території Устилузького ліцею проведено благодійний захід «Вишиванка - наш генетичний код!». Учасники цього дійства змогли відвідати різноманітні локації та долучитися до збору коштів на потреби ЗСУ. Під час проведення заходу сума зібраних коштів становила 17,1 тис. грн.

24 червня педагоги Центру позашкільної освіти Волинської області провели захід «Оберіг нашої державності» на базі Устилузького ліцею для дітей громади. Захід був приурочений річниці прийняття Конституції України.

Першочерговою задачею функціонування закладів дошкільної освіти є забезпечення цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок, дотримання державних стандартів у галузі дошкільної освіти.

Станом на 31.12.2022 року у громаді функціонує 6 закладів дошкільної освіти. Рішенням сесії Устилузької міської ради від 20.10.2022 року відбулось припинення (реорганізація) юридичної особи – Лудинського закладу дошкільної освіти Устилузької міської ради Волинської області шляхом приєднання до Лудинської гімназії Устилузької міської ради Волинської області, а 22 грудня 2022 року прийняте рішення  про утворення з 01.01.2023 року у складі Лудинської гімназії дошкільного підрозділу Лудинської гімназії Устилузької міської ради Волинської області з короткотривалим перебуванням дітей (4 години), що не має статусу юридичної особи та самостійного балансу.

З 24 лютого 2022 року у зв’язку із початком повномасштабної війни з російською федерацією в усіх закладах дошкільної освіти призупинено навчально-виховний процес. Працівникам ЗДО оголошено простій із виплатою середньомісячної заробітної плати. З 1 вересня навчально-виховний процес в очному режимі відновив Устилузький заклад дошкільної освіти (ясла-садок). На поточний ремонт його укриття з місцевого бюджету використано 473,4 тис. грн. Із 5 жовтня навчально-виховний процес відновив Хотячівський заклад дошкільної освіти, ремонт найпростішого укриття для якого провели власними силами працівники садочка та батьки вихованців. Працівники інших закладів (крім директорів) продовжували перебувати на простої із виплатою заробітної плати в розмірі 2/3 посадового окладу.

Харчування дітей організовано за кошти міського бюджету та батьківської плати у таких розмірах: батьківська плата у міському ЗДО становила 60 %, а у сільських ЗДО – 50 %. З місцевого бюджету на продукти харчування протягом 2022 року було використано 98,8 тис. грн та 108,1 тис. грн батьківських коштів.

На фінансування закладів дошкільної освіти у 2022 році з бюджету громади використано 8 734,6 тис. грн.

На фінансування районного Будинку школяра з бюджету громади  за звітний рік було виділено 230,0 тис. грн, на Центр професійного розвитку педагогів – 230,1 тис. грн, на отримання освітніх послуг у Володимир-Волинському інклюзивно-ресурсному центрі – 44,6 тис. грн.

В Устилузькій дитячій школі мистецтв - музеї-садибі Ігоря Стравінського  навчається   143  учні   на   двох   відділеннях:  музичному   -   101  учень (з них: 55 учнів Устилузької громади) та художньому відділенні   на   базі   Володимир-Волинської   дитячої   художньої   школи -  42   учні, з них: 18 учнів Устилузької громади. У музичному відділенні є класи фортепіано, духових інструментів,  сольного  співу, гітари, скрипки.

На утримання даної установи Устилузька міська рада укладає договори про міжбюджетні трансферти із Зимнівською ТГ та Оваднівською ТГ, де суми фінансування залежать від кількості учнів. На фінансування Устилузької дитячої школи мистецтв у 2022 році на умовах співфінансування з Оваднівської ТГ та Зимнівської ТГ виділено 2 645,5 тис. грн.

Учні Устилузької дитячої школи мистецтв - музею-садиби Ігоря Стравінського  у 2022 році стали переможцями таких конкурсів:

  • всеукраїнський багатожанровий конкурс мистецтв «Чорнобривці» (м.Київ), І премія - Євтошук Денис (викладач С. Пустова, категорія – вокальний жанр);
  • міжнародний конкурс мистецтв «Динаміка успіху» (м.Київ), І премія – Рупа Христина (викладач К. Фурманюк, категорія – інструментальний жанр);
  • відкритий конкурс малюнків «Життєдайна сила афоризмів Григорія Сковороди», І місце – Борис Анастасія ( викладач К. Юрчук);
  • обласний конкурс творчих робіт «Йде до діток Миколай», номінація «Образотворче мистецтво», ІІІ місце – Колода Марія;
  • міжнародний конкурс малюнків «The 30th Annual World Childrens Picture Contest 2022» (Японія), ІІІ місце – Кондратюк Роман;
  • конкурс дитячого малюнка «З любов’ю у серці до рідного міста» (присвячений 1034-й річниці з часу заснування міста Володимир), 3-тя вікова категорія (12-14 років), ІІІ місце – Ткачик Софія;
  • міжнародний конкурс «Підводні фантазії», ІІІ місце – Ткачик Софія.

Вихованці районного Будинку школяра також у 2022 році отримували призові місця:

- обласна акція «Зимовий еко-букет», одна із переможниць - Гурєєва Анастасія, учениція Зорянської гімназії;

- Всеукраїнський дистанційний багатожанровий конкурс «Арт-Трамплінг», І місце у номінації «Хореографічне мистецтво», 3-тя вікова категорія від 10 до 13 років - гурт «Zumba» (керівник гуртка Киричук Юлія, Лудинська гімназія);

- ІІ Всеукраїнський творчий конкурс «До Дня Українського Козацтва»,  ІІ місце у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» - Гурєєва Анастасія (керівник гуртка Ткачук Наталія, Зорянська гімназія);

«З Україною в серці!» - під такою назвою 12 травня на базі Устилузького ліцею педагогами Володимир-Волинського районного Будинку школяра проведена ігрова програма і квест «Разом-переможемо», цікаві майстер-класи, виготовлення оберегів «Ангели-Охоронці», карта  «Квітуча Україна - єдина».

Згідно наказу обласного управління освіти і науки №32 від 31.01.2022р. переможцями обласного конкурсу «Новорічна композиція» стали:

  • Стрисік Анна, ученицю 2 класу Устилузького ліцею, за роботу «Зима снігом потрусила» (керівник Гоцик Мирослава Петрівна, вчитель початкових класів) у номінації «Новорічний букет»;
  • Губерук Олександр, учень 1 класу П’ятиднівської гімназії  Устилузької  міської ради, за роботу «Ялинка гнома» (керівник Смольська Валентина Михайлівна, вчитель початкових класів) у номінації «Стилізована ялинка»;
  • Стрельчук Софія, учениця 11класу Устилузького ліцею Устилузької міської ради, за роботу «Місячна ніч» (керівник Стрельчук Ніна Адамівна, вчитель образотворчого мистецтва) у номінації «Новорічна картина чи колаж»;
  •  Бегаль Анастасія, учениця 3 класу комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів с. Микитичі Устилузької  міської ради», за роботу «Будиночок гнома» (керівник  Окшин Наталія Сергіївна, вчитель початкових класів) у номінації «Новорічна композиція».

  В обласному конкурсі малюнків на військово-патріотичну тематику «За нашу свободу» дипломом І ступеня нагороджена учениця Устилузького ліцею Кондратюк Оксана, дипломом ІІ ступеня - Книш Софія, учениця КЗ «Устилузька дитяча школа мистецтв-музей-садиба Ігоря Стравінського Устилузької міської ради» та дипломом ІІІ ступеня - Беднарчук Анастасія, учениця Зорянської гімназії.

 

Культура

Мережа клубних закладів складається з Устилузького будинку культури Устилузької міської ради  та 10 філій у селах Коритниця, Зоря, Стенжаричі, Хотячів, Рогожани, Залужжя, П’ятидні, Амбуків, Лудин, Турівка.

В закладах культури громади діяли  47   аматорських формувань ( з  них 18  -  дитячих), у яких брали  участь 499  учасників, з  них -184  дитини.  В  Устилузькому  будинку  культури та філіях  налічується 5 майстрів народного мистецтва.  Було  проведено 473   культурно – масових  заходів, з  них  для  дітей   -  235 .

 При закладах культури громади працюють різні за жанрами та видами гуртки художньої самодіяльності, любительські об’єднання, клуби за інтересами.

Закладами культури організовано  масові заходи, зокрема, новорічні свята, тематичні вечори до  Дня  Соборності і свободи України.

Протягом 2022 року в громаді діяло 16 вокально-хорових формувань, з них 7 дитячі.

У Всеукраїнському конкурсі «Чорнобривці» м. Київ учасниця дитячого вокального колективу будинку культури-філії с. Рогожани Тетяна Сахненко стала лауреатом І премії.

Художній керівник Устилузького будинку культури Юлія Борзовець брала участь у Міжнародному онлайн - конкурсі «На хвилі творчості».

Протягом звітного періоду в громаді працювало 9 фольклорних колективів, в яких нараховувалось 92 учасника. Аматорському колективу «Сузір’я» випала нагода представити художню самодіяльність Устилузької громади на Всеукраїнському пісенному онлайн-конкурсі хорового співу «З любов’ю до життя» та заслужено отримати подяки та диплом І ступеня в номінації «Хорові ансамблі» за перше місце. Також «Сузіря» брало участь у Всеукраїнському конкурсі мистецтв «Мої роки – моє багатство», результати якого ще очікуються.

Працівники закладів культури були учасниками фестивалю «Вовчак – Волинська Січ».

Протягом 2022 року  в Устилузькій громаді діяло 20 аматорських формувань, з них  9  дитячих, які активно брали участь у різних масових заходах.

Учасники театральних гуртків та читці художнього слова Устилузького будинку культури та філій брали участь в таких заходах:

- ігрова програма для дітей до Дня захисту дітей;

- вечірка до Дня Валентина «Під знаком Купідона»;

-урочиста концертна програма, що присвячена 31-річниці з Дня проголошення Незалежності України;

-  вистава-концерт до свята Святого Миколая «В гостях у Миколая».

З початком повномасштабної війни усі заклади культури не залишились осторонь. Закладами культури проведено благодійні заходи для збору коштів на ЗСУ:

    - «Вишиванка – наш генетичний код» – 17,1 тис. грн.(м. Устилуг);

    - «Разом до Перемоги» – 50,5 тис. грн (м. Устилуг), 11,5 тис. грн                        (с. Стенжаричі);

    - показ фільмів – 1,2 тис. грн (м. Устилуг);

    - «Код нації» – 1,5тис. грн (с. Рогожани);

    - «Зігрій солдата ЗСУ» – 18,0 тис. грн (с.Рогожани);

    - «Диво починається з тебе» – 0,7 тис. грн (с. Рогожани, с. Залужжя), 0,2 тис. грн (с. П’ятидні), 0,2тис. грн (с. Зоря), 2,0 тис. грн (с. Хотячів), 0,5 тис. грн (с.Лудин), 0,5тис. грн (с. Амбуків), 2,8 тис. грн (с. Стенжаричі), 1,5 тис. грн  (м. Устилуг), 1,2 тис. грн (с.Микитичі);

    - «Діти під мирним небом» – 10,5 тис. грн.(с. П’ятидні);

    - матч з міні-футболу – 4,2 тис. грн. (с. П’ятидні).

До Дня вишиванки були проведені заходи в усіх закладах культури.

До Дня захисту дітей 1 червня були проведені спортивні заходи в селах Коритниця, Залужжя, благодійна акція в селі П’ятидні, дитячі ранки в селах Рогожани, Зоря.

Будинок культури-філія с. Рогожани взяв участь у І дистанційному міжнародному українсько-польському чемпіонаті мистецтв «Гаряче літо без кордонів» та став лауреатом І ступеня.

Театральний дитячий колектив отримав диплом І ступеня в І-му дистанційному Міжнародному благодійному Українсько-Польському чемпіонаті мистецтв «Гаряче літо без кордонів» («Hot sumer without borders»).  

До Дня Конституції України  Устилузьким будинком культури було проведено онлайн-привітання, а в закладах культури - тематичні вечори, історичні години, вікторини, бесіди.

За  2022 рік закладами культури було здано платних послуг на суму        3,1 тис. грн.

Працівники культури докладають максимум зусиль, щоб жителі громади не відчували браку в культурному обслуговуванні, висвітлюючи свої онлайн-заходи в мережі інтернет в період військового стану.

На забезпечення діяльності палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів з місцевого бюджету у звітному році виділено 1 680,2 тис. грн. Також здійснено поточний ремонт електромереж Устилузького будинку культури на суму 42,5 тис. грн.

Мережа бібліотечних закладів Устилузької МТГ складається з  Устилузької міської публічної бібліотеки Устилузької міської ради  та 7 бібліотек-філій в селах Микитичі, Стенжаричі, Зоря, П’ятидні, Рогожани, Лудин, Хотячів.

Бібліотечною системою протягом року були проведені такі заходи:

  • 22.01.- година спілкування «До дня Соборності України»;
  • 29.01. – виставка до Дня пам’яті героїв Крут;
  • 20.02.- заходи до Дня пам’яті Небесної сотні;
  • березень – всеукраїнський тиждень дитячої книги «Нація, яка читає, - непереможна» (вікторини, тематичні виставки, бесіди, години спілкування);
  • квітень – до Дня Землі конкурс малюнків «Майбутнє планети у наших руках»;
  • травень – до Дня Європи гра «Екскурс по-європейському», до Дня вишиванки флешмоб « Я українець, українка-це моя історія та культура і я нею пишаюсь»;
  • до Дня захисту дітей – «Талановита дитина, буде Україна»;
  • до Дня Конституції України година спілкування «Конституція-основний закон України»;
  • цикли читання «Лідер читання-2022», «Літо і книга», «Від спеки -до бібліотеки»; «Читаємо. Перемогу наближаємо»
  • до Дня прапора – «Флешмоб»;
  • до Дня захисників та захисниць – захід «До перемоги тільки разом»;
  • до Дня хустки – «Мамина хустка-оберіг родини» та флешмоб.

Також у закладах громади проводились історичні та патріотичні години, години пам’яті та скорботи, уроки духовності та круглі столи, солов’їне шоу «Нас єднає мова», тиждень національного читання «Книги на війні», «Зачитане до дірок».

Протягом звітного року в Устилузькій міській публічній бібліотеці функціонували такі книжкові виставки:

  • «На хвилину зупинись – нову книгу подивись»;
  • «Оберіг нашої держави»;
  • «Я – громадянин України і пишаюсь цим»
  • «Слава козацька жива»;
  • «Це моя Україна, це моя Батьківщина»;
  • «З історії української державності»;
  • «У книг канікул не буває»;
  • «Подаруй бібліотеці книгу».

З полиць Устилузької міської публічної бібліотеки та її філій вилучено близько 6 тисяч книг російських видавництв.

На забезпечення діяльності бібліотек за 12 місяців 2022 року з місцевого бюджету виділено 795,5 тис. грн. Також у 2022 році здійснено поточний ремонт електромереж в приміщенні Устилузької міської публічної бібліотеки на суму 32,0 тис. грн.

 

Підтримка сім’ї, молоді та спорту

Робота щодо розвитку фізичної культури та спорту, розвитку олімпійського та не олімпійського спорту в Устилузькій громаді проводиться відповідно до Програми розвитку фізичної культури і спорту Устилузької міської ради на 2021-2023 роки, Програми підтримки та діяльності ДЮСШ на 2021-2023 роки, відповідно до вимог до закону України «Про фізичну культуру і спорт».

До занять дитячо-юнацької спортивної школи залучені 48 учнів Устилузької громади. Протягом 2022 року вихованці ДЮСШ взяли участь у таких спортивних заходах:

  • 11.01. – відкрита першість ДЮСШ з футболу серед юнаків 2008-2010 р.н. та молодші (с. Льотниче);
  • 28.01. – змагання з баскетболу серед юнаків    ЗОШ І-ІІ ст. на базі П’ятиднівської гімназії;
  • 11.02. – змагання з баскетболу серед юнаків та дівчат закладів загальної середньої освіти (старша група) на базі ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березовичі;
  • 12.02. – міжобласні змагання з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2009 р. н. та молодші у м. Нововолинськ (20 учасників);
  • 17.02. – змагання з баскетболу ЗОШ І-ІІІ ст. на базі школи                            с. Хобултова (10 юнаків ЗЗСО Устилузької МТГ);
  • 21.05. –  змагання з міні-футболу серед юнаків 2009-2012 р. н. Устилузької, Оваднівської, Зимнівської громад;
  • 28.05. – благодійний турнір з міні-футболу в м. Устилуг на підтримку ЗСУ, де взяли участь 4 команди: 2 - з Устилуга, Березовичі, Льотниче. Від даного заходу були зібрані кошти в сумі 2 400 грн;
  • 29-30.05 – міжобласні змагання з легкоатлетичного багатоборства «Княжий град» серед юнаків та дівчат 2003-2004, 2005-2006, 2007 р.н. та молодші. Участь від ДЮСШ приймало 20 учасників. Вихованець ДЮСШ Зайцев Кирил (учень Устилузького ліцею) зайняв ІІ місце;
  • 29-30.09 - відкритий обласний турнір з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2007-2008 р.н. у м.Володимирі;
  • 07.10 – міжобласні змагання з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 р.н та молодші у м. Нововолинську;
  • 10.12. - змагання з футзалу серед юнаків закладів загальної середньої освіти Устилузької громади серед юнаків 2008 р.н. та молодші на базі П’ятиднівської гімназії.

Фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність серед міського та сільського населення забезпечується вільним доступом до спортивних споруд на територіях сіл та м. Устилуг, зокрема у місцях масового відпочинку громадян, біля навчальних закладів, в устилузькому парку на новозбудованому спортивному майданчику у рамках програми «Активні парки, здорові локації». У місцях масового відпочинку громадян розташовані 10 спортивних споруд (спортивні майданчики, футбольні, волейбольні поля) для різних вікових груп населення. До організації проведення спортивно-масових заходів у селах долучаються старости, вчителі фізичної культури, місцеві активісти. У зв’язку із незаповненою вакансією, робота в Устилузькому міському центрі фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» не проводилась.

Усього за календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів в Устилузькій громаді на 2022 рік було передбачено 8 заходів, та у зв’язку із воєнним станом, зокрема, відсутністю укриттів поблизу спортивних споруд, не всі заходи були проведені. За місцем проживання та у місцях масового відпочинку громадян були проведені такі заходи:

  • благодійний турнір з міні-футболу на підтримку Збройних сил України серед команд Зимненської та Устилузької громад (м. Устилуг);
  • благодійний матч з футболу між командами сіл П’ятидні та Зоря  (с. П’ятидні);
  • благодійний турнір з футболу серед команд громади (с. П’ятидні).

 Усього до проведення спортивно-масових заходів в громаді було залучено 90 учасників.

На фінансування ДЮСШ (на умовах співфінансування  Оваднівської та Зимнівської громад) за 2022 рік використано 811,6 тис. грн.

 

Надання адміністративних послуг

З метою забезпечення надання повного пакету адміністративних послуг належної якості та у визначені терміни у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (8 видів послуг) за 2022 рік державні реєстратори надали 3571 послугу, у сфері державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців (23 види послуг) – 102 послуги.

За надання платних адміністративних послуг за 2022 рік до місцевого бюджету надійшло 475,4 тис. грн.(124,6% від плану) , в тому числі: 431,9 тис. грн адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, 20,5 тис. грн. – плати за надання інших адміністративних послуг, 23,0 тис. грн. - адміністративного збору за державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців.

Для забезпечення доступних умов для отримання адміністративних послуг усіма мешканцями територіальної громади, суб’єктами господарювання, а також суб’єктами звернень незалежно від місця реєстрації здійснювались заходи по впровадженню інформаційних технологій, у т.ч., електронної комплексної послуги «єМалятко» (за 2022 рік надано 10 послуг).

У 2022 році ЦНАП був повністю забезпечений персоналом, здійнювались регулярні заходи з навчання та підвищення кваліфікації працівників.

Для забезпечення оплати послуг у приміщенні ЦНАП був заключений меморандум з ТОВ «ФК «КОНТРАКТОВИЙ ДІМ» та працює платіжний термінал EasyPay.

На виконання заходів щодо забезпечення офісів старост належною технікою, меблями, програмним забезпеченням старості Стенжаричівського старостинського округу передано ноутбук, а старості П’ятиднівського старостинського округу  - багатофункціональний пристрій.

Здійснювалися регулярні заходи з навчання та підвищення кваліфікації персоналу ЦНАП.

Для забезпечення надання через ЦНАП усіх адміністративних послуг, які належать до власних та делегованих повноважень міської  ради, зокрема, на виконання вимог Розпорядження Кабінету Міністрів України №969-р від 18.08.2021 року «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523» у лютому 2022 року затверджено нову редакцію Переліку адміністративних  послуг, які надаються через відділ «Центр надання  адміністративних послуг» Устилузької міської ради. В основному за рахунок адміністративних послуг соціального характеру кількість послуг збільшено до 257 (станом на 01.01.2022 року загальна кількість послуг, які надавались через ЦНАП становила 217 видів).

 В листопаді 2022 року з Переліку адміністративних послуг було вилучено 3 неактуальних послуги та додано 9 нових послуг.

Таким чином, станом на 01.01.2023 року загальна кількість послуг, які надаються через ЦНАП, становить 263.

За 2022 рік надано 11717 адміністративних послуг, що на 4539 послуг (27,9%) менше, ніж у 2021 році.

Надання всіх власних адміністративних послуг здійснюється виключно через ЦНАП, забезпечено постійний контроль за дотриманням термінів надання послуг суб’єктами надання адміністративних послуг.

В рамках заходів по створенню належної системи інформування громади про адміністративні послуги та роботу ЦНАП створено сторінку центру у Facebook, на якій, як і на веб-сторінці територіальної громади регулярно розміщуються інформаційні матеріали щодо діяльності ЦНАП.

 

Регулювання земельних  відносин

Земельний фонд Устилузької міської ради станом на 01.01.2023 року складає 41369,79 га, з них 23696,19 га або 57,28% займають сільськогосподарські угіддя, в тому числі ріллі 15074,37 га, що свідчить про високий рівень сільськогосподарської освоєності земель. В структурі сільськогосподарських угідь рілля складає – 63,61 %.

На території Устилузької міської ради діє 14 сільськогосподарських підприємств, найбільшими з яких є сільськогосподарські підприємства: ТзОВ «Пятидні», ТзОВ «Захід-Трейд», АТ «Володимир-Волинська Аграрна компанія», ТОВ Агрофірма «Володимирські сади», Волинь-Екогруп. Крім того, діє 23 фермерських господарства, які користуються сільськогосподарськими угіддями загальною площею 4889,9760 га. Найбільші з них: НД СФГ «Колача Є.Й.», ФГ «АІС-Агро», ФГ «Карпо-Агро» ФГ «Західний Буг», ПП ФГ «Західний Буг».

Фізичними особами передано в оренду сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам 7282,40 га сільськогосподарських угідь (земельних часток-паїв). 

В структурі посівних площ по господарствах на території Устилузької міської ради 60% складають зернові,  по 15 % складають озимий ріпак і соя, 10 % зайнято просапними культурами.

Загальна площа населених пунктів в кількості 25 сіл і м. Устилуг становить 3766,0004 га, під господарськими дворами зайнято 353,80 га, під водним фондом 805,81 га, лісовим фондом 14 248,96 га. Також забудовані землі займають 266,56 га, з них під житловою забудовою – 68,99 га, землями промисловості- 4,88 га, землями комерційного призначення- 9,61 га.

Станом на 01.01.2023 року нараховується 483 укладених договори оренди земель державної і комунальної власності  територіальної громади, 16 договорів оренди водних об’єктів.

За 2022 рік укладено 35 договорів оренди землі на загальну площу 583,3553 га сільськогосподарських угідь, вартість оренди становить  1 014,3 тис. грн. Також укладено 5 договорів на площу 2,4748 га для ведення городництва, 1  договір на площу 2,4563 га  для сінокосіння та випасання худоби та 14 договорів на площу 296,8453 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно  до Закону України № 2145-ІХ від 24.03.2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Рішенням сесії міської ради  було надано згоду  ПП ФГ «Захід Агро С» на передачу в суборенду земельних ділянок загальною площею 173,0357 га ПП ФГ «Західний Буг», при перегляді договорів оренди розмір орендної плати  збільшено з 3% ( 88262,43 грн) на 8% ( 252732,1 грн.) орендна плата зросла на 164,5 тис. грн.

Проведено звірку по нарахуванню земельного податку та орендної плати фізичним особам-користувачам (власникам) та орендарям земельних ділянок.

У 2022 році міською радою були затвердженні ставки земельного податку на 2023 рік.

Відбувся аукціон із продажу права оренди на земельну ділянку площею 2,3730 га водного фонду. Річна орендна плата становить 4,2 тис. грн.

 

Агропромисловий комплекс

На території громади субєкти господарювання в сфері сільського господарства в основному займаються рослинництвом. Основними культурами, які культивуються, є зернові, соя, ріпак, кукурудза на зерно, соняшник, менше - цукровий буряк. Також має місце садівництво (яблуко), овочівництво (спаржа, огірок, помідори, перець) та ягідництво (полуниця, лохина).

Основу тваринництва складає птахівництво (ТОВ «Луцька аграрна компанія») та свинарство (ТзОВ «П’ятидні»,ТзОВ «Буг» та СГПП «Рогожани»).

На території громади діє 2 сімейні молочні ферми (Базюк В.М. в Хотячеві та Панасюк О.М. в Рогожанах).

Устилузька територіальна громада з моменту повномасштабного вторгнення зіштовхнулися з певними проблемами, коли через територію проходила велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які мігрували до кордону. Тисячі людей щоденно відвідували громаду, які потребували харчування, питної води та іншої продукції. Устилузька територіальна громада з моменту повномасштабного вторгнення відправила понад вісім тонн продуктів харчування, ліків та предметів першої необхідності територіальним громадам, де проводилися бойові дії. Із допомогою місцевого населення та за рахунок отриманої гуманітарної допомоги від закордоннних партнерів, волонтерів понад 19 тонн продовольства, медикаментів, одягу, засобів гігієни відправлено на передову військовим. Крім цього забезпечується гарячим харчуванням особовий склад територіальної оборони. Саме це стало одним із визначальних факторів для проведення аналізу стану продовольчої безпеки в територіальній громаді. За підтримки експертів U-LEAD було розроблено проєкт програми продовольчої безпеки громади. У даній програмі задекларувано низку напрямків, серед яких: надання допомоги  по облаштуванню пасовищ, придбання насіння, добрив чи палива для домогосподарств, співфінансування створення переробних потужностей, які стосуватимуться заморозки ягід, переробки молока тощо. Провадиться робота над підтримкою бізнесу та розвитком сільськогосподарського сектору. Для цього в оренду передали 40 земельних ділянок загальною площею 501,60 га та уклали 19 договорів оренди.

 

 

 

 

Створення комфортного та безпечного життєвого простору

Для здійснення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, з метою запобігання їх виникнення протягом 2022 року було виділено кошти з місцевого бюджету на утримання та функціонування місцевої пожежної команди в сумі 796,8 тис. грн.

На покращення стану пожежної та техногенної безпеки об’єктів комунальної власності Устилузької міської ради на протязі 2022 року видатки становлять - 56,2 тис. грн.

За 2022 рік видатки на покращення стану утримання захисних споруд цивільного захисту та створення нових найпростіших укриттів (в т.ч. встановлення модульного залізобетонного укриття цивільного захистустановлять сукупно близько 1 млн грн.

З метою забезпечення заходів пов’язаних з територіальною обороною та захистом державного кордону було здійснено фінансування шляхом надання трансфертів 6 прикордонному загону - 1650,0 тис. грн та управлінню з оборонної роботи Волинської обласної адміністрації для закупівлі захисного й іншого спорядження - 10,0 тис. грн. Придбано автомобільний комплект цифрової радіостанції для 3 державного пожежного рятувального загону - 35,0 тис. грн.

Для створення безпечного життєвого простору було ініційовано створення добровольчого формування тероборони Устилузької територіальної громади №1, для яких  було виділено та приведено у відповідність приміщення для несення служби та забезпечено військовою формою, на що протягом 2022 року було виділено - 39,0 тис. грн.

З метою профілактики правопорушень та протидії злочинності для швидкого реагування і екстреного виклику поліції придбано паливно-мастильні матеріали  для забезпечення роботи автомобіля поліцейського громади в рамках проекту «Поліцейський офіцер громади» в сумі 30,0 тис. грн.

 

 

Керуюча справами (серетар)

виконавчого комітету

Устилузької міської ради                                                                 Ганна ГУБЕРУК

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь