Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

Наступну епідемію може спровокувати кір

Дата: 19.04.2023 12:18
Кількість переглядів: 131

ВООЗ зясувала, що у 2021-2022 роках рекордна кількість дітей (майже 40 мільйонів) пропустила хоча б одну дозу вакцини проти кору, та прогнозує наступну епідемію.

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у нас у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий є, на жаль, невідворотним.

За даними ВООЗ, Україна очолила ТОП-15 країн з найбільшою захворюваністю на кір. У 2018 році 64% від усіх зареєстрованих в Європейському регіоні ВООЗ випадків кору припали на одну країну – Україну.

За цей період захворіло більше 115 000 осіб, 41 людина померла.

Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями. Незважаючи на те, що перед пандемією COVID-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії він почав знову падати. 

 

Що таке кір та в чому його небезпека

Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Morbillivirus, вірус кору, швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом.

Якщо у людини немає імунітету до інфекції, ймовірність заразитись дорівнює майже 100%. Найбільша небезпека у тому, що людина стає заразною наприкінці інкубаційного періоду, коли ще не має явних симптомів та сама не здогадується про наявність інфекції. Тобто дитина, відвідуючи садочок або інший організований колектив, може несвідомо передати інфекцію усім, хто немає щеплення.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

 

Серед інфекційних хвороб кір займає перше місце у світі за смертністю та не має специфічного лікування. Єдине чим можна зарадити - попередити хворобу, зробивши щеплення. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Основні симптоми кору: 

  • нежить
  • висока температура навіть до 39-40 градусів
  • висипання, яке починається з голови та слизових оболонок

Висипання можуть з'явитись на третю добу з початку хвороби. Інкубаційний період при кору триває 9-17 днів. При введенні імуноглобуліну подовжується до 21 доби.

 

Ускладнення від кору

Найбільша небезпека кору - це ускладнення з важким перебігом та навіть летальними наслідками. Ускладнення кору можуть мати і вірусний, і бактеріальний характер. 

До вірусних ускладнень належать: вірусні пневмонії, ларинготрахеїт, бронхіт, кишкові захворювання, виразки рогівки, які можуть закінчитися сліпотою, ураженням центральної нервової системи, мозку (енцефаліт, менінгіт), що призводять до важких неврологічних порушень і можуть закінчитися смертю.

Особливо небезпечними ці ускладнення можуть бути для дітей до 3 років, вагітних та людей з ослабленим імунітетом. 

Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. 

До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей — вакцинуватися.

 

Як врятуватись? 

Пройти повний курс щеплень - це єдиний спосіб вберегтися від хвороби. Наразі вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК. Вона захищає одразу від трьох інфекцій - кору, краснухи та паротиту. Ця вакцина входить у Національний календар та проводиться в 1 рік та повторно (ревакцинація) в 6 років. Якщо з якихось причин вакцинація не проводилася у встановлений термін, її можна зробити у будь-якому віці двічі, з інтервалом між щепленнями не менше 28 днів.

Екстрена вакцинопрофілактика необхідна впродовж перших трьох діб після підтвердженого контакту з хворим на кір. Перевірити, чи є імунітет на кір, можна здавши аналіз крові на наявність імуноглобулінів IgG - це антитіла до вірусу кору.

У Володимирському районі рівень охоплення щепленнями дітей в 1 рік вакциною КПК у 2022 році становить 91 %, а показник ревакцинації в 6 років – 70,8 %, що не досягає рекомендованого ВООЗ – 95 %, та є недостатнім, щоб забезпечити епідемічне благополуччя населення району та сформувати стійкий колекивний імунітет.

Погіршенню епідситуації з даної інфекції сприяють відмови батьків в проведенні імунізації їхніх дітей згідно Календаря профілактичних щеплень, продовження військових дій на території держави, зовнішня та внутрішня міграція населення. Але, не зважаючи на складну ситуацію, ми повинні бути відповідальними за життя і здоровя своїх дітей та близьких людей. Нам усім необхідно старатися попередити захворювання, бо вилікувати його набагато складніше.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь