Устилузька громада

Волинська область Володимирський район

ЛЕГІОНЕЛЬЗ

Дата: 04.09.2023 14:27
Кількість переглядів: 102

 

      За повідомленням інституту імені Роберта Коха (Франція) після відміни карантинних заходів, пов’язаних із пандемією коронавірусної інфекції  COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та масове відкриття готелів, басейнів та спортивних споруд виникає ризик підвищення поширення легіонельозу (хвороби легіонерів).

      Легіонельоз хоча й спостерігають повсюдно, але його вважають хворобою розвинених країн, де існують широкі можливості реалізації аерогенного зараження (кондиціонери, вентиляційні системи, сучасні душові обладнання тощо). Досить часто хвороба відбувається у вигляді спалахів.

      За даними всесвітньої організації охорони здоров’я понад 25 % випадків захворювань пов’язані з перебуванням в готелях та транспорті під час міжнародних туристичних подорожей, тому виявлення джерел інфікування в кожному з випадків є проблематичним.

     Легіонельоз (хвороба легіонерів) – інфекційна хвороба, що викликається збудником Legionella pneumophila. Загалом відомо переважно дві основних форми захворювання — лихоманка Понтіак, яка протікає в легких формах і схожа на  гостру вірусну респіраторну інфекцію з короткочасною гарячкою до 2-5 діб, кашлем, сухістю та болем в горлі і власне легіонельоз, який перебігає в формі тяжкої пневмонії з летальністю до 10 %.

      Інкубаційний період легіонельозу складає від 2 до 7 днів. Легкі прояви (лихоманка Понтіак) неможливо відрізнити від звичайної гострої вірусної інфекції. А легіонельозна пневмонія, як правило, починається гостро з швидкого підвищення температури до 39 — 40С0, з’являється біль в грудній клітині, кашель. Швидко може наростати задишка з появою ціанозу губ та кінчиків пальців рук. Розвивається пневмонія і інфекційно – токсичний шок, які потребують негайного комплексного лікування.

    Шлях передачі хвороби повітряний, аерозольний. Збудник потрапляє в організм людини через дихальні шляхи при роботі приладів систем водопостачання – кранів, душових сіток, джакузі та інших, які створюють дрібнодисперсний аерозоль води. При відсутності відповідного обслуговування установок питної води, душових кабін, зволожувачів або змішувачів води, у них може спостерігатись підвищений ріст цих бактерій.

    Основні чинники, що сприяють розмноженню та розповсюдженню легіонели:

  – температура води в системах гарячого водопостачання не вище 30 – 40 градусів та застій води через відсутність рециркуляції гарячої води, тривале невикористання кранів, душових сіток, які приводять до зниження  температури води перед кранами, є факторами ризику розмноження легіонел. Влітку, коли температура води в системах холодного водопостачання значно підвищується, легіонели можуть також в них розмножуватись.

 –   утворення аерозолю при використанні систем водопостачання, а також при використанні фонтанів та систем поливу території. За умови функціонування великої кількості спа – приладів, фонтанів, систем поливу може утворюватись значна кількість аерозолю, який здатний перебувати у повітрі спа – комплексу тривалий час і розповсюджуватися за межі комплексу через повітропроводи систем вентиляції, нещільності та інше. Таким чином, утворення аерозолю є фактором розповсюдження збудника легіонельозу через повітря.

    Побутові кондиціонери з зовнішнім та внутрішнім блоком не є фактором розмноження та розповсюдження  легіонели, бо в них не утворюється аерозоль та не циркулює вода. Певний ризик являють собою центральні системи кондиціювання із зволоженням припливного повітря.

      Питання специфічної профілактики із застосуванням вакцини знаходяться у стадії розробки. Необхідна епідеміологічна настороженість відносно контингентів підвищеного ризику інфікування. Це особи, що працюють у будівлях із кондиціонерами; особи, що здійснюють земляні роботи; ті, хто обслуговує системи водопостачання і теплоелектроцентралі. Ефективне підвищення температури води до 60 °C для очищення системи. Господарська діяльність людини і забруднення довкілля привели до зміни природних умов прісноводих водойм — основної екологічної ніші легіонел, що розширило межи виживання і репродукції збудника у довкіллі. Використання води на користь сучасної цивілізації, в системах кондиціювання, при роботі гідроспоруд, що супроводжуються утворенням водного аерозолю, створило оптимальні умов для розмноження збудника і безпосередню небезпеку зараження людини

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Громадська оцінка робіт, що надійшли на конкурс з визначення кращого логотипу Устилузької громади

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь