Сажка – небезпечна хвороба колосових культур
Сажка – небезпечна хвороба колосових культур
Обстеження виробничих посівів на виявлення шкідливих організмів що мають карантинне значення для країн імпортерів, в тому числі Китаю, здійснюється що року в межах плану роботи управлінь фітосанітарної безпеки на поточний рік.
Погодні умови цього року, які склалися на території України, сприяють ураженню рослин озимих та ярих зернових колосових сажковими хворобами. Небезпека сажки проявляється не тільки в скороченні густоти посівів, а й в тому, що замість зерна у колосі утворюється спорова маса. Часто хвороби залишаються непоміченими, але на власний захист культура витрачає велику кількість поживних речовин, що негативно позначається на її розвитку та продуктивності. На полях зустрічається декілька видів сажки : летуча, тверда, карликова та стеблова.
Джерелом інфекції є заспорене насіння та ґрунт, де воно зберігає свою життєздатність близько року. Процес зараження можливий від моменту проростання насіння до утворення першого листка. Хвороба проявляється на стеблах, листках і піхвах у вигляді довгастих опуклих смуг завдовжки до кількох сантиметрів, які з часом набувають свинцево-синього кольору. В місцях уражень епідерміс розтріскується, й назовні виступає темна маса спор, які легко розпорошуються. Уражені рослини відстають у рості, замість колосків і зерна утворюється спотворена маса тканин. У хворих рослин зменшується продуктивна кущистість і врожайність у п’ять разів. Основними заходами обмеження поширення хвороби є дотримання сівозміни, протруювання посівного матеріалу. Стійких сортів пшениці та жита проти стеблової сажки немає.
Для уникнення зараження посівів сажковими хворобами потрібно дотримуватися правил агротехніки: якісний обробіток ґрунту, протруєння насіння якісними протруйниками, дотримання сівозміни та просторової ізоляції, відмова від дуже ранніх строків сівби, якісне очищення насіннєвого матеріалу, знезараження тари та сівалок, вирощування стійких до хвороб сортів, знищення злакових бур’янів – резерваторів інфекції.